Google predstavio probni program za prenosive računare sa Chromeom

PREDSTAVNICI KOMPANIJE GOOGLE izjavili su u utorak da nas od prvih prenosivih računara sa operativnim sistemom Chrome deli još pola godine, ali pasionirani ljubitelji proizvoda te kompanije se već sada mogu prijaviti za korišćenje probnog internet računara Cr-48.

Model Cr-48 ima ekran od 30,7 cm (12,1 inč), kompletnu tastaturu, poveću pokazivačku pločicu, podršku za 3G i Wi-Fi povezivanje, veb kameru, dok baterija omogućava 8 sati rada. Računar ima i SSD disk, ali detalji o njegovom kapacitetu nisu objavljeni, kao ni informacije o procesoru.

Da bi dobili Cr-48 na korišćenje, zainteresovani moraju da se prijave za pilot program na Googleovoj veb lokaciji ili da pošalju video odlomak na kanal Chromea na lokaciji YouTube, gde će objasniti zašto žele da učestvuju u programu. Nekoliko nasumično izabranih korisnika veb čitača Chrome će takođe biti upućeni na stranicu za poručivanje kada budu pokrenuli svoj čitač veba, dok će i nekoliko korisnika Facebooka, koji su nedavno učestvovali u Googleovom kvizu, takođe biti izabrani da učestvuju u programu.

Za ostale, Acer i Samsung će predstaviti prve internet računare sa Chromeom i Intelovim procesorima sredinom 2011. godine. Detalji o cenama neće biti otkriveni do njihovog pojavljivanja. Iz Googlea su poručili da se još uvek bave propustima i razvojem novih opcija pre nego što zvanično predstave operativni sistem Chrome.

Ideja operativnog sistema Chrome je prebacivanje kompletnih funkcija računara u čitač veba. U Googleu se nadaju da će na taj način ponuditi brže pokretanje sistema, trenutni povratak iz stanja mirovanja, automatsku nadogradnju i sinhronizaciju sa bilo kojim računarom.

Aplikacije će se uglavnom distribuirati iz mrežne prodavnice Chrome Web Store, koja je pokrenuta ove nedelje. Za poslovne korisnike, Chrome OS će moći da pokrene aplikacije kao što je Microsoft Excel sa zaštićenih servera.

Google i Verizon su takođe napravili dogovor da ove internet računare opreme opcijom za 3G povezivanje. Besplatna 3G usluga biće dostupna dve godine nakon kupovine, a tarife za prenos podataka bez ugovora koštaće mesečno od 10 USD naviše. Korisnici će takođe moći da kupe dnevni pristup 3G usluzi.

Iz Googlea poručuju da će, kada računar ne bude imao pristup Internetu, aplikacije iz prodavnice Chrome Web App Store takođe raditi, a sa „oblakom“ će se sinhronizovati automatski čim pristup bude omogućen. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.