Hongkonški naučnici uskladištili 90 GB podataka u DNK bakterije

BAKTERIJE SU U POSLEDNJE VREME u centru pažnje. Primera radi, američka svemirska agencija NASA je otkrila bakteriju u Kaliforniji koja se hrani arsenikom, dok su istraživači pronašli način da nateraju bakterije da igraju Sudoku. Naučnici se trenutno bave bakterijama Ešerihija koli koje mogu da skladište elektronske podatke.

Kako navodi BlueSci, studentski magazin Univerziteta Kembridž, istraživači Univerziteta u Hong Kongu uspeli su da uskladište 90 GB podataka u DNK kolonije 18 bakterija pomenute bakterije. Podaci se mogu šifrovati genetskom rekombinacijom.

Pošto se jedan gram bakterija sastoji od 10 miliona ćelija, a jedna ćelija može da uskladišti oko 5 GB podataka, otvara se sasvim nova dimenzija skladištenja podataka. Takođe, neki tipovi ćelija su otporniji na radioaktivno zračenje, što znači da bi zajedno sa podacima preživele i nuklearni udar.

S druge strane, čitanje podataka iz DNK bakterija je za sada naporan i skup proces. Sem toga, DNK ćelija može i da mutira što bi uništilo uskladištene podatke. Svi dosadašnji testovi su sprovedeni na genetski modifikovanim bakterijama i bavili su se skladištenjem podataka. (I.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.