IBM i Intel grade superkompjuter za centar Lajbnic

SUPERKOMPJUTERSKI CENTAR LAJBNIC (Leibniz Supercomputing Centre, LRZ) u Garšingu, u Nemačkoj, potpisao je ugovor s kompanijom IBM o razvoju i izgradnji novog superkompjutera, zasnovanog na narednoj generaciji Intelovih procesora Xeon, koji će se korisiti u naprednim naučnim istraživanjima. Sistem će imati inovativnu tehnologiju hlađenja toplom vodom koja troši 40% manje energije od standardnih rashladnih sistema.

Novi sistem nazvan SuperMUC, deo je računarske infrastrukture visokih performansi poznate kao Partnerstvo za napredno računarstvo u Evropi (Partnership for Advanced Computing in Europe, PRACE) namenjene istraživačima i industrijskim institucijama širom Evrope. Sistem će pružiti mogućnost naučnoj zajednici centra LRZ da testira teorije, sprovodi eksperimente i predviđa ishode. Izgradnju superkompjutera finansiraće nemačka federalna vlada i Bavarska.

U okviru LRZ centra, sprovode se istraživanja iz brojnih naučnih oblasti, od kosmologije i začetka univerzuma, preko seizmologije i predviđanja zemljotresa. Da bi svoje performanse učinio pristupačnim velikom broju korisnika, centar će izgraditi sistem zasnovan na IBM-ovom kompjuteru System x iDataPlex sa preko 14.000 Intelovih procesora Xeon naredne generacije. SuperMUC će dostizati brzinu od tri petaflopsa, što je jednako radu više od 110.000 personalnih računara. Drugim rečima, tri milijarde ljudi, od kojih svaki koristi džepni digitron, moralo bi da izvede milion proračuna u sekundi po osobi kako bi dobili performanse jednake performansama koje postiže SuperMUC.

Budući da sistemi visokih performansi (HPC) konstantno povećavaju svoje performanse, neophodna su stalna unapređenja energetske efikasnosti. U skladu sa ovim, LRZ, IBM i Intel žele da oforme novi, održiviji pristup računarstvu visokih performansi. Intel sarađuje sa kompanijom IBM na obezbeđivanju energetski efikasnog dizajna, kao i veoma moćnih procesora uz čiju pomoć će mašina funkcionisati. Radni zadaci koje će izvršavati SuperMUC izvodiće se zahvaljujući visokim performansama Intelovih procesora, bez upotrebe specijalnih akceleratora. LRZ, sa svoje strane, ulaže dugogodišnje iskustvo u radu i korišćenju vrhunskih superkompjuterskih sistema.

LRZ je računarski centar Univerziteta u Minhenu i Bavarske akademije nauka i umetnosti. Centar brine o naučnoj mreži u Minhenu, nudi niz servisa i predstavlja vrhunski računarski centar namenjen naučnoj zajednici u Nemačkoj i šire.

SuperMUC je najveći računarski sistem visokih performansi na čijem su projektu sarađivale kompanije IBM i Intel. (I.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.