Intelovi procesori stižu u NFL

KOMPANIJA INTEL SAOPŠTILA JE DA u saradnji sa nekoliko drugih kompanija, medicinskih i naučnih ustanova razvija način za unapređenje bezbednosti igrača američkog fudbala.

Prema rečima predstavnika Intela, stručnjaci okupljeni u razvojnom timu trenutno razmatraju ideju o ugrađivanju procesora Atom u kacigu koja štiti glavu igrača. Na taj način bi se, smatraju stručnjaci, na licu mesta merila snaga udarca i obezbedilo da medicinska ekipa pored terena u realnom vremenu dobija podatke važne za bezbednost igrača.

Na projektu su angažovani i stručnjaci kompanije Riddell, ekskluzivnog proizvođača kaciga za igrače američkog fudbala, kao i naučnici sa Univerziteta severnog Kolorada, koji u saradnji sa Intelovim inženjerima razvijaju kompjuterski model koji simulira situacije koje se dešavaju za vreme utakmice.

Model se analizira na grupi povezanih računara zasnovanih na Intelovom procesoru Xeon, a koriste se stvarni podaci koje je za vreme utakmica prikupio telemetrijski sistem za udarce u glavu (Head Impact Telemetry System, HITS). Taj sistem meri snagu udarca o kacigu igrača, a razvila ga je kompanija Riddell. Prema rečima naučnika, simulacije različitih situacija na terenu treba da pomognu u pronalaženju načina za povećanje bezbednosti igrača i smanjenje broja povreda, posebno povreda glave i potresa mozga.

Intelovi istraživači planiraju i da u saradnji sa poznatom klinikom Mayo ubrzaju skeniranje povređenih igrača, tako što će se u novim medicinskim uređajima koristiti Intelovi procesori zasnovani na arhitekturi s više integrisanih jezgara (Many Integrated Core, MIC), sposobni da izvedu do milijardu izračunavanja u sekundi, uz zadržavanje prednosti koje nude standardni procesori. Ti procesori se trenutno koriste u naučnim laboratorijama, primera radi, za izučavanje klimatskih promena. Prema navodima predstavnika Intela, upotreba MIC procesora u budućim medicinskim uređajima će ubrzati skeniranje glave za 18 puta.

Intel je MIC procesore najavio sredinom ove godine. Tom prilikom je saopšteno da će prvi procesor, čije je radno ime Knights Corner, biti proizveden 22-nanometarskim proizvodnim postupkom, kao i da će objediniti desetine jezgara na jednom čipu.

Knights Corner je namenjen računarima visokih performansi koji se koriste u naučnim istraživanjama ili za obradu velikog broja finansijskih podataka. Intelovi predstavnici navode da su za veliku količinu zadataka najprikladniji procesori Xeon, dok MIC arhitektura omogućava bolji rad aplikacija koje podržavaju paralelnu obradu.

Prema ideji razvojnog tima, u budućim Riddellovim kacigama biće ugrađeni procesori Atom, koji će služiti za merenje jačine udarca za vreme utakmice. Prikupljeni podaci će se bežičnim putem prosleđivati serveru koji će izračunavati verovatnoću povrede, što će s druge strane omogućiti medicinskoj ekipi da brže reaguje u slučajevima povređivanja.

Predstavnici Intela nisu naveli rok do koga bi nova tehnologija mogla da se “pojavi na terenu”, odnosno da uđe u komercijalnu upotrebu. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.