Na pomolu Microsoft TV?

POČETKOM DECEMBRA POJAVILE SU SE nepotvrđene glasine iz Microsofta da kompanija razvija platformu Microsoft TV, sa kojom namerava da konkuriše kompanijama Apple i Google, koje već imaju tu vrstu usluge. Prema tim glasinama, Microsoft pregovara sa nekoliko televizijskih mreža u SAD čiji sadržaj bi se prosleđivao korisnicima konzole Xbox 360 ili mobilnog telefona sa operativnim sistemom Windows Phone 7.

Iako su prvi razgovori sa davaocima multimedijskog sadržaja bili “produktivni”, izvori iz kompanije navode da Microsoft TV neće biti predstavljen barem još 12 meseci. Prema tim izvorima, Microsoft će multimedijski sadržaj ponuditi korisnicima u vidu različitih paketa, dok će se sadržaj nekih TV kuća kao što su HBO, Showtime i ESPN prodavati individualno.

Analitičari smatraju da Microsoft ima izgleda u nadmetanju sa Appleom i Googleom, pre svega zahvaljujući tome što se njegovi hardverski proizvodi i usluge dobro prodaju. Kompanija je krajem novembra saopštila da je za 25 dana od pojavljivanja prodato 2.500.000 primeraka kontrolera Kinect koji korisnicima omogućava da kontrolišu igre, reprodukuju filmove i praktično rade bilo šta vezano za igračku konzolu Xbox 360, koristeći samo pokrete ruku, ne dodirujući bilo kakav hardver.

Isto tako, rezultati prodaje Xboxa 360 objavljeni sredinom novembra, pokazuju da je ta konzola po peti mesec za redom nadmašila svoje glavne konkurente, Nintendovu konzolu Wii i Sonyjev PlayStation 3. Što se tiče usluge Xbox Live, ona je sredinom godine imala 23.000.000 “zlatnih” korisnika (tj. onih sa Gold nalogom za korišćenje), sa tendencijom da se taj broj i dalje uvećava.

Kada se radi o prosleđivanju medijskog sadržaja pretplatnicima, za popularnost te usluge koja je veoma tražena u poslednje vreme, najbitniji je kvalitet sadržaja. Ukoliko u Microsoftovoj ponudi budu najpopularnije TV serije, filmovi i drugi medijski sadržaj TV kuća kao što su HBO i Showtime, Microsoft će imati dobre izglede u tržišnom nadmetanju. Procenjuje se da bi Microsft TV mogao da privuče i neke korisnike sevisa Netflix, koji bi sadržaj gledali na svojim konzolama Xbox 360.

Što se tiče konkurenata, usluga Apple TV dobija u proseku svakog tromesečja milion novih korisnika. S druge strane, Google TV kuburi sa kvalitetom sadržaja koji nudi i visokom cenom, tako da je budućnost te usluge neizvesna. Kompanija joj je već snizila cenu za 25 posto, što mnogi vide kao loš znak. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.