Pol Otelini: Tablični računari sa Intelovim procesorima stižu sledeće godine

POL OTELINI, IZVRŠNI DIREKTOR INTELA, izjavio je sredinom ove nedelje da će ta kompanija sledeće godine znatno više učestvovati na tržištu tabličnih računara, kao i da će neki poznati proizvođači predstaviti tablične računare zasnovane na procesorima Atom.

Otelini je naveo da je Intel postigao dogovor sa 35 kompanija, uključujući Del, Tošibu, Lenovo, Fuđicu, Asus i Cisko, koje će pripremiti tablične računare sa Vindousom ili Androidom. Neki modeli sa Intelovim procesorima biće prikazani na velikoj sajamskoj izložbi elektronike široke potrošnje Consumer Electronics Show (CES), koja se od 6. do 9. januara 2011. održava u Las Vegasu.

Iako se Intelovi procesori nalaze u 80 procenata računara u celom svetu, kompanija želi da ojača svoje prisustvo na brzorazvijajućem mobilnom tržištu, kojim dominiraju procesori kompanije Arm. Procesori zasnovani na Armovoj arhitekturi se nalaze u većini pametnih telefona i tabličnih računara, uključujući i Eplov iPad i Samsungov Galaxy Tab.

Otelini je rekao da će globalna isporuka tabličnih računara sledeće godine dostići 30.000.000 jedinica, tako da će oni postati direktan konkurent internet računarima.

Intel će na tržištu tabličnih računara nastupiti sa dva procesora iz serije Atom, čiji su radni nazivi Oak Trail i Moorestown. Procesor Oak Trail je zasnovan na x86 arhitekturi i tabličnim računarima donosi kompletno Vindous okruženje sa potpunom podrškom za upravljačke programe, tako da se perferijski uređaji mogu jednostavno priključivati. Veliki broj uređaja se automatski detektuje kada se priključi na prenosive ili stone računare uz operativni sistem Vindous 7.

Procesor Moorestown, koji je najavljen ranije, namenjen je visoko prenosivim tabličnim računarima. Neće biti kompatabilan s Vindousom, ali će pokretati operativne sisteme koji su zasnovani na Linuksu i namenjeni mobilnim uređajima, kao što su Android i Meego. Android će takođe moći da radi i na uređajima s procesorom Oak Trail.

Otelini je izjavio da Intel želi da ponudi podršku za sve najpopularnije operativne sisteme. Analitičari smatraju da je tržište tabličnih računara još uvek u razvoju i da proizvođači podržavaju različite operativne sisteme kako bi poboljšali prodaju procesora.

Procesor Moorestown je takođe namenjen pametnim telefonima, ali ni jedan uređaj sa ovim procesorom još uvek nije predstavljen. Otelini kaže da je mnogo rada uloženo u razvoj telefonije, softvera i usluga za pametne telefone, i da će uređaji sa Moorestownom biti dostupni u drugoj polovini sledeće godine. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.