Predstavljen Chrome OS prenosnik

Google je službeno predstavio prve ispitne primerke prenosnika na kojima se koristi Chrome OS i objavio neke dodatne detalje o samom operativnom sistemu.
Iako je inicijalno bilo planirano izdavanje prvih uređaja temeljenih na Chrome OS-u krajem ove godine, za sada je dostupan samo bezlični prenosnik kodne oznake Cr48 namenjen ispitivanju mogućnosti Google-ovog operativnog sistema. Prvi prenosnici velikih proizvođača računara temeljeni na Chrome OS-u očekuju se tek sredinom sledeće godine.
Za sada je najavljeno kako će prvi modeli biti u ponudi američkom mobilnog operatera Verizon. Svaki će imati 3G karticu i nudiće se unutar paketa sa do 100 MB prometa podataka.
U Google-u ističu kako će korisnicima iskustvo korišćenja Chrome OS-a biti isto bez obzira koju mašinu koriste, s obzirom da će se sve sinhronizovati putem interneta. Takođe se naglašava da je pregledač Interneta direktno povezan sa hardverom, a tu su i funkcije za automatsku nadogradnju i izolovanje (sandboxing) aplikacija ugrađene u operativni sistem, dok su svi korisnički podaci kriptovani prema početno zadatim podešavanjima. Takođe je predstavljena i funkcija Verified Boot koja bi trebala da osigura da se operativni sistem nalazi u firmwareu računara koji se može samo čitati, odnosno ne može biti izmenjen putem softvera. Stoga u Google-u ističu kako će to biti najsigurniji operativni sistem namenjen najširem krugu korisnika.
Više informacija i prijava za pilot program za prenosnik Cr48 može se naći na Google-ovim stranicama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.