Predstavljene nove tehnologije na konferenciji Cisco Expo 2010

DESETA KONFERENCIJA CISCO EXPO, jedan od najzačajnijih događaja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji, otvorena je u utorak u Beogradu. Prati je oko 700 ljudi iz domaćih i međunarodnih kompanija, vladine administracije, telekomunikacionih kompanija i organizacija. Tokom dvodnevne konferencije učesnici će imati priliku da vide i poslušaju preko 40 prezentacija lokalnih i inostranih stručnjaka kompanije Cisco, kao i stručnjaka iz partnerskih kompanija, koji govore o najnovijim trendovima u oblasti IT-a i mreža.

Ovogodišnja glavna prezentacija je pokazala kako su mreže prisutne u svim oblastima poslovanja i kako omogućavaju komunikaciju i saradnju (kolaboraciju) među timovima i kompanijama. Budući da su informacije najvredniji resurs u modernom poslovnom okruženju, saradnja i virtuelizacija su ključni alati koji omogućavaju prijem informacija, njihovo procesiranje i razmenjivanje. U okviru glavne prezentacije, prisutnima se obratila i ministarka za telekomunikacije Jasna Matić, koja je ukazala na bitnost projekta digitalne agende Srbije, kao i širokopojasnih veza.

„Tokom proteklih deset godina Cisco Expo je prerastao u najveće mesto okupljanja stručnjaka iz oblasti IT mreža u Srbiji. Imamo tradiciju predstavljanja najnovijih trendova i tehnologija na našim konferencijama, a na konferenciji Cisco Expo 2010 fokusiramo se na kolaboraciju i virtuelizaciju kao ključne faktore uspešnosti poslovanja. Video i kolaboracija su brzo postali bitni kompanijama kao što je to pre 10 do 15 godina bilo elektronsko poslovanje”, izjavio je Goran Obradović, generalni direktor kompanije Cisco Srbija. „Osim uvođenja tehnologija i rešenja prilagođenih lokalnom tržištu i njegovom potencijalu za razvoj, takođe se trudimo da promovišemo tehnologije koje nisu štetne po životnu sredinu, da podržimo zdrav razvoj poslovanja i ekonomije”.

Pored saradnje, značajan deo ovogodišnje konferencije je i virtuelizacija. Ona infrastrukturu čini efikasnijom, omogućavajući korišćenje resursa informacionih tehnologija po zahtevu i prema obimu i potrebama bilo gde u okviru organizacije. Virtuelizacija putem Ciscovih tehnologija omogućava kompanijama da ostvare bolje rezultate rada, održavajući efikasnost i omogućavajući potpuno iskorišćenje potencijala IT resursa uključenih u proces.

Ove godine je Cisco Expo predstavio novi pristup uštedi energije sa svojom tehnologijom EnergyWise. S njom organizacije mogu da mere, izveštavaju i smanjuju potrošnju energije uređaja koji funkcionišu na principu Internet Protokola (IP), kao što su telefoni, prenosivi računari i pristupne tačke. Ovo rešenje, zajedno sa rešenjima partnerskih kompanija, u potpunosti omogućava upravljaljanje potrošnjom energije čitavih stambenih sistema kao što su osvetljenje, liftovi, klima uređaji ili sistemi za grejanje.

Ova tehnologija je u potpunosti usklađena sa vizijom kompanije Cisco o tome kako mrežne tehnologije mogu da podrže ekonomiju niske potrošnje ugljenika, smanje potrošnju energije i promoviše celokupnu održivost životne sredine. Deo je tehnološkog plana kompanije za promene u vrednosnom lancu informacionih tehnologija (IT) uvođenjem i primenom inteligentnih mreža kako bi kompanije mogle da smanje emisiju gasova koji proizvode efekat staklene bašte. Cisco EnergyWise pruža granularne mogućnosti merenja u realnom vremenu koje direktorima informacionih sektora pružaju bolji uvid u štednju energije u čitavoj organizaciji kao i pojedinim mestima u mreži kao što su kampovi, ogranci ili centri za obradu podataka.

Cisco Expo 2010 je mesto gde su svi učesnici imali priliku da čuju specifične prezentacije o Cisco SmartGrid rešenjima, Vblock i Cloud arhitekturi, virtuelizaciji i objedinjenim komunikacijama, Cisco TelePresenceu i drugim značajnim oblastima. U isto vreme, Cisco je prikazao najnovija rešenja za mobilni internet, kablovsku televiziju i telekomunikacione kompanije.

Na izložbenim štandovima svojih partnera, Cisco je predstavio TelePresence rešenje, demonstrirajući komunikaciju putem videa, što predstavlja budućnost u poslovnoj komunikaciji. Pokazano je kako Cisco Business Video rešenja mogu pomoći kompanijama da budu efikasnije, uspešnije i odgovornije. Svi posetioci su imali priliku da u realnom vremenu vide različita mesta i kancelarije kompanije Cisco na raznim lokacijama širom sveta, u punoj HD rezoluciji, glatko i bez gubitka sličica.

Cisco Srbija je ove godine odlučio da svojim partnerima dodeli specijalna priznanja za predanost u dugogodišnjem radu. Nagrađene kompanije su: MDS Informatički inženjering, Cisco institut za preduzetništvo, Prva regionalna Cisco networking akademija u Srbiji kao i marketinška agencija Iteam. (I.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.