Prodato milion i po telefona koji koriste Windows Phone 7

MICROSOFT JE OBJAVIO DA SU PROIZVOĐAČI telefona koji koriste njegov operativni sistem za mobilne telefone Windows Phone 7 (WP7) prodali milion i po aparata od oktobra kad je sistem objavljen.

U objavljenom saopštenju kaže se da prodaja ide dobro i da je na liniji očekivanja, pogotovo u poređenju s drugim platformama u vreme njihovog pojavljivanja. Posebno je istaknuto da su krenuli sa sasvim novim sistemom i da se radi o drugačijoj vrsti telefona, kao i da je merenje njegovog uspeha pre dugoročna nego kratkoročna kategorija.

Podatak o milion i po telefona ne znači da je toliko ljudi kupilo neki WP7 aparat, jer ih proizvođači obično prodaju operatorima mobilne telefonije koji ih zatim preprodaju. Analitičari smatraju da je 20% tih aparata još uvek nije stiglo do korisnika, iako je prodaja u Evropi započela u oktobru a u SAD početkom novembra.

Na samom početku prodaja je bila slabija, ali je zahvaljujući pojačanom marketingu poboljšana i trenutno je solidna. Ne može se reći da je loša, ali nije u istoj kategoriji kao kad su se pojavili Android telefoni i iPhone, a svakako je daleko bolja u odnosu na ono što se desilo kad su ponudili modele Kin koji su u međuvremenu povučeni.

Međutim, Microsoft ima teži zadatak od onog koji je imao Epl kad je sredinom 2007. ponudio svoj prvi iPhone, jer mora da preobrati sve one koji su bili nezadovoljni prethodnom verzijom njegovog operativnog sistema Windows Mobile koji je prošle godine naišao na slab prijem. Analitičari se slažu u oceni da je Microsoft seo za sto sa drugim igračima na polju mobilnih telefona i u najmanju ruku je privukao pažnju korisnika, a to mu je najvažnije.

Epl je u prva tri meseca posle junske promocije 2007. prodao oko 1,4 miliona telefona iPhone, ali se u međuvremenu konkurencija dramatično pojačala. Gugle je, na primer, pre nekoliko nedelja objavio da se dnevno aktivira oko 300.000 telefona sa sistemom Android, a Epl je saopštio da je do kraja septembra prodao 14,1 miliona primaraka svog aparata.

Microsoft na ovo odgovara porukom da su i oni ušli u trku i da će to biti trka na duge staze. S druge strane, analitičari su skeptični jer im nije poznato kojem magičnom broju Microsoft teži, ali su uvereni da ukoliko se u narednih osam do dvanaest meseci prodaja ne pojača, kompanija mora da se zapita da li joj je ta trka preskupa.

U SAD je trenutno na raspolaganju pet WP7 telefona čiji su proizvođači Del, HTC, LG i Samsung. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.