Programeri pate od nesanice

KAKO JE POKAZALA STUDIJA MANJEG obima sprovedena u Indiji, koja je obuhvatila 91 softverskog inženjera, računarski programeri imaju poteškoća da utonu u san.

Istraživači Sara Saragi Zadeh i Kirunisa Begum sa Univerziteta Misore naglašavaju da je nesanica vrlo opasna i može ugroziti mentalno zdravlje programera.

U studiji objavljenoj u časopisu "Applied Research in Quality of Life", autori navode da 56% učesnika pati od nekog oblika nesanice, što je vrlo visok procenat ako se uzme u obzir da 23% populacije pati od iste bolesti. Za razliku od drugih studija, ovom je utvrđeno da mlađi programeri češće pate od nesanice u odnosu na svoje starije kolege.

Nesanica može izazvati probleme tokom dana koji se manifestuju kao umor, razdraženost, loše pamćenje i niža produktivnost. Ukoliko se ne leči, može izazvati tešku depresiju pa čak i izvesna oboljenja srca i krvnih sudova.
Zbog visokog rizika od oboljenja izazvanih nesanicom, autori istraživanja apeluju na lekare da prilikom redovnih pregleda zaposlenih obrate pažnju i na nezdrave navike i kvalitet sna. (I.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.