Prvi pogled na prvi računar s operativnim sistemom Chrome

PROŠLOG ČETVRTKA U REDAKCIJU PC Worlda stigao je Cr-48, jedan od prvih Guglovih prenosivih računara na kome je instaliran operativni sistem Chrome. Kao što se vidi na prvom priloženom videu, Cr-48 izgleda kao stari crni Eplov MacBook koji pokušava da se provuče kroz carinsku kontrolu – sav je ravan i crn i bez ikakvih nalepnica i oznaka koje privlače pažnju.

Cr-48 je relativno lagan za prenosivi računar s ekranom od 30,7 cm (12,1 inč), delom zato što umesto tradicionalnog diska koristi fleš memoriju (Gugl ne želi da otkriva kolika je). Uz to je i brz na startu – od trenutka kad se podigne poklopac (nema potrebe da se pritiska dugme za uključivanje), pa do pojavljivanja ekrana za prijavljivanje, prođe manje od 15 sekundi. Par sekundi posle prijavljanja već može da se radi, jer gotovo da nema šta da se učitava. Jedino što se učitava je istoimeni veb čitač.

Radna površina je doslovno strana s jezičkom u prozoru veb čitača Chrome na kojoj su poređane sličice devet aplikacija: jedne koja objašnjava Cr-48; dve igrice (Entanglement i Poppit); pet veza koje vode na YouTube, Google Maps, Gmail, Google Talk i Chrome Web Store, dok je deveta aplikacija Scratchpad za vođenje beleški.



Izgleda da sve što se radi na ovom računaru zapravo se radi u veb čitaču Chrome. Članovi redakcije su ostatak dana proveli ispitujući kako računar radi a već u petak imali su i prvi izveštaj.

„Ukoliko vas zanima kakav je novi Guglov operativni sistem probajte ovo: isključite sve aplikacije na računaru a ostavite samo veb čitač Chrome i povećajte ga preko celog ekrana. Eto, upravo gledate zadivljujući faksimil tog istoimenog operativnog sistema. Dodate li par aplikacija iz prodavnice Chrome App Store sličnost će biti potpuna“, poručuje Ed Albro, naš kolega iz PC Worlda koji je vodio ispitivanje.

Najzanimljiviji detalj vezan za Cr-48, prenosivi računar s operativnim sistemom Chrome koji služi kao dokaz koncepta, upravo je njegov minimalizam, kaže Albro. „Moglo bi se reći da je to veb čitač Chrome u ravnoj crnoj kutiji. Nema radne površine, a rudimentarnom sistemu datoteka ne može se direktno pristupiti kao ni gotovo ničemu drugom što ne može da se izvršava u tom čitaču.“

Njegov je zaključak da ova vrsta minimalizma ne mora da znači ništa loše i nekima će se čak i dopasti, ali mu zato nije jasno zašto im je onda trebalo toliko vremena. „Ukoliko je Chrome nekakva ogoljena verzija Linuksa (a čini se da je baš to), čiji je glavni zadatak samo da pokrene veb čitač, zašto mora da prođe skoro dve godine od trenutka kad je najavljen (u julu 2009) do trenutka kad će se pojaviti u komercijalnim računarima (sredinom 2011) koji će ga koristiti?“ (Očekuje se da će ih prvi ponuditi Acer i Samsung, ali se ne zna po kojoj ceni.)

Po njegovom mišljenju, teško je poverovati da je razlog tolikog odugovlačenja bila složenost njegovih aplikacija. „Mnoge koje sam koristio su samo pametni obeleživači koji vas vode do odgovarajuće veb strane, a u nekim slučajevima odvode vas do servisa kao što je Gmail a da ne morate da se prijavite. To jeste korisno ali ne izgleda mi kao nekakvo veliko programersko dostignuće. Druge, kao što je aplikacija za čitanje Njujork Tajmsa, daju vam doživljaj koji se ne može dobiti samo preko veb strane, ali on nije nikakvo iznenađenje za bilo koga ko je takvu aplikaciju koristio na drugim platformama kao što su Android ili iOS.“

Scratchpad je jedina aplikacija iz ponuđene skupine koja smešta datoteke lokalno, na sam Cr-48, a ukoliko želite može da ih sinhronizuje s nalogom za Google Docs bar u teoriji, jer Albro nije uspeo da vidi nijednu na svom nalogu.

Njegov je zaključak da se sistemu datoteka može pristupiti samo pod specijalnim okolnostima. Ne postoji ekvivalent za Windows Explorer koji omogućava da se pregledaju datoteke i petlja s njima. Umesto toga mogu se naći samo kad Chrome OS odluči da je to potrebno. Datoteke koje pravi Scratchpad, na primer, mogu da se nađu jedino kroz samu aplikaciju. Jedini način da se na sistemu nešto promeni je putem menija Settings u veb čitaču Chrome.

Rad na računaru Cr-48 po mišljenju kolega iz PC Worlda pruža osećaj kao da hodate po razapetom užetu bez zaštitne mreže. Ukoliko niste povezani na internet ništa od posla, a ukoliko se usred posla izgubi veza raspoložive opcije su veoma ograničene. Gugl kaže da će mnoge aplikacije iz njegove mrežne prodavnice raditi i bez povezanosti s internetom, a sinhronizovaće se s oblakom automatski kad se veza ponovo uspostavi. S druge strane, Cr-48 će po svoj prilici biti veoma pouzdan, jer malo je toga što može da krene naopako.

Pošto Gugl ne planira da ga prodaje, njegov hardver i nije toliko bitan, ali ukoliko biste ga kojim slučajem dobili (uključivanjem u Guglov pilot program), morali biste da se izborite s nekim neobičnim detaljima. Najčuveniji je taj što na tastaturi nema tastera Caps Lock. Umesto njega tu je taster za pretraživanje veba, obeležen lupom. Sve što taj taster radi zapravo je otvaranje nove kartice s jezičkom u veb čitaču i postavljanje kursora u adresno polje koje istovremeno služi i kao polje u koje se unosi upit za pretraživaje. Međutim, Cr-48 se može podesiti tako da taj taster ipak radi kao Caps Lock, a u tom slučaju se funkcija tastera za pretraživanje dobija kad se pritisne Ctrl-T.

Gornji red tastera posvećen je krstarenju vebom – strelice za kretanje napred i nazad između strana, taster za ponovno učitavanje i jedan koji naizmenično uključuje i isključuje prikaz preko celog ekrana. Sledeći taster navodno omogućava skakanje sa jednog jezička strane na drugi, ali na ovom primerku to nije radilo kako treba.

Cr-48 pored neobične tastature ima i poveću pokazivačku pločicu, veb kameru, bateriju koja omogućava osam sati rada, 3G i Wi-Fi povezivanje, VGA i USB priključak i prorez za SD karticu. Izgleda da je jedina funkcija USB priključka da omogući punjenje baterije priključenog uređaja. Datotekama na USB memoriji utaknutoj u njega nije se moglo pristupiti, dok je onima na SD kartici moglo, ali samo izokola.

„Kad se aplikacije iz računarskog oblaka još malo izglancaju, a bežični pristup mreži bude svuda pouzdan, mašina na kojoj je operativni sistem Chrome mogla bi biti prava stvar za mnoge“, zaključuje Albro. „Međutim, na osnovu kratkog iskustva stečenog u radu s računarom Cr-48, ne očekujem da će njegovo korišćenje doneti neki revolucionarni doživljaj. Meni se činilo kao da radim s jednom rukom vezanom uz telo – može se i tako, ali nije zgodno.“

Nik Barber koji izveštava za IDG News Service i sam je isprobao jedan primerak Guglovog računara i ponudio sledeći video.


(M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.