RNIDS i Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo potpisali Sporazum o saradnji

DANAS JE U VLADI SRBIJE POTPISAN Sporazum o saradnji između Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo i Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS). Sporazum su potpisali ministarka Jasna Matić i Nenad Marinković, direktor RNIDS-a.

Sporazumom se utvrđuju principi funkcionisanja RNIDS-a i saradnje ove organizacije i resornog ministarstva. Potpisani sporazum definiše obaveze RNIDS-a u pogledu statusa organizacije, načina obavljanja osnovnih delatnosti, javnosti rada, obezbeđivanja ravnopravnosti u registraciji, garantovanja dostupnosti i raspoloživosti kritičnih delova infrastrukture interneta, kao i postupanja potpisnika sporazuma u slučaju problema u radu.

„Potpisivanje ovog Sporazuma o saradnji je značajan trenutak i veliko priznanje domaćoj nnternet zajednici, koja je tokom proteklih nekoliko godina uradila veliki posao na uspostavljanju i stabilnom funkcionisanju Registra nacionalnih Internet domena Srbije. Ova organizacija ispunila je očekivanja građana i privrede da registracija Internet domena sa nastavkom ‘.rs’ bude brza, laka i pristupačna. Sve to je urađeno uz uključivanje velikog broja zainteresovanih strana u rad organizacije i uz visok stepen javnosti u radu. Ovim Sporazumom, koji ne samo da je prvi sličan dokument potpisan u Srbiji, nego i u širem regionu, MTID i RNIDS pokazuju visok stepen odgovornosti i posvećenost daljem razvoju Interneta u Srbiji, na dobrobit svih”, istakla je Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo.

Povodom uvođenja novog nacionalnog internet domena na ćiriličkom pismu, ministarka Matić je izjavila: “Vlada Srbije zadužila je, početkom godine, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo da, u saradnji sa RNIDS-om, do kraja 2010. godine stvori uslove za dodelu Srbiji novog nacionalnog Internet domena na ćiriličkom pismu. Ovaj posao je završen na vreme i sredinom novembra Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (ICANN) dodelila je Srbiji novu Internet skraćenicu na ćiriličkom pismu „.срб“. Takođe, do kraja ove godine biće objavljena i pravila po kojima će se registrovati domeni na ćirilici. Sada se težište posla pomera na RNIDS, koji tokom narednih nekoliko meseci treba da privede kraju rad na obezbeđivanju tehničkih uslova za registraciju domena na ćirilici i ponudi ih građanima“.

Povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji sa Ministarstvom za telekomunikacije i informacino društvo, RNIDS je objavio saopštenje koje možete pročitati ovde (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.