Ruska vlada prelazi na softver otvorenog koda do 2015.

PRE DESETAK DANA RUSKI PREMIJER Vladimir Putin potpisao je dokument kojim se vladinim agencijama nalaže da do 2015. godine pređu na softver otvorenog koda.

Nalog potpisan 17. decembra samo je potvrda ranijih vesti (objavljenih u oktobru) u kojima se tvrdilo da će ruska vlada prestati da koristi Microsoftove proizvode i zameniti ih nacionalnim operativniom sistemom otvorenog koda zasnovanim na Linuksu.

Prelazak na softver otvorenog koda, odnosno besplatni softver, počeće u drugom tromesečju 2011. godine, pošto rusko Ministarstvo komunikacija ispita koji su osnovni softverski paketi potrebni za vladine agencije. U istom tromesečju će Ministarstvo i druge službe sastaviti predloge za tehničku podršku i mehanizme za podršku programerima, navodi se u akcionom planu.

Agencije ruske vlade će u drugom tromesečju 2011. godine započeti i da popisuju svoju IT imovinu. Sudeći prema planiranom rasporedu, prve agencije će početi da koriste osnovni paket softvera otvorenog koda u drugom tromesečju 2012. godine.

Ruska vlada takođe planira da kreira i svoj nacionalni softver otvorenog koda.

Zapadni analitičari smatraju da bi Putinova podrška korišćenju softvera otvorenog koda mogla biti od kritične važnosti, jer su raniji pokušaji prelaska na softver otvorenog koda bili neuspešni pre svega zato što nisu imali političku podršku.

Njihov zaključak je da ukoliko Putin kaže da tako treba da bude, mnogi će brzo pohitati da se to i ispuni, a kad do toga dođe pojaviće se i drugi planovi za usvajanje slobodnog softvera koji će odjednom postati privlačni. (M.V.)(M.S.)


Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.