Samsung i Gugl prikazali pametni telefon Nexus S

SAMSUNG I GUGL SU U PONEDELJAK prikazali pametni telefon Nexus S, koji će koristiti Android 2.3, najnoviju verziju Guglovog operativnog sistema čije je radno ime Gingerbread (licitarski kolač).

Telefon će imati AMOLED ekran osetljiv na istovremeni dodir više prstiju, čija je dijagonala 10 cm odnosno 4 inča (i za koji Gugl kaže da je 1,5 puta svetliji od tradicionalnih LCD ekrana a reflektuje četiri puta manje svetla), kao i mogućnost komunikacije u bliskom polju (Near Field Communication, NFC), što korisnicima omogućava da čitaju informacije s objekata poput nalepnica i postera s ugrađenim NFC mogućnostima i da plaćaju robu i usluge prinoseći telefon odgovarajućem uređaju u prodavnici.

Nexus S će imati dve kamere – od 5 megapiskela na poleđini i veb kameru spreda. Moći će da snima video visoke definicije u rezoluciji 720p sa 30 slika u sekundi.

U njega je ugrađen procesor Hummingbird s namenskom grafičkom procesorskom jedinicom, koji radi na 1 GHz, a napravio ga je Samsung prema dizajnu kompanije Arm. Tu su još i 16 GB interne memorije i žiroskop koji omogućava bolji doživljaj pri igranju.

Telefon je naslednik ranijeg modela Nexus One koji je dizajnirao HTC a pojavio se u januaru. Nexus S će biti prvi pametni telefon zasnovan na Androidu 2.3, koji će zameniti aktuelnu verziju 2.2 nazvanu Froyo.

Gugl i Samsung kažu da je Android 2.3 najbrža verzija Androida do sada. Ima nov interfejs i bolju podršku za ekransku tastaturu. Podržava NFC i telefoniranje preko IP mreže (VoIP), a sadrži Guglove aplikacije koje su se mogle naći u prethodnim verzijama Androida.

Uređaj će podržavati komunikacije preko mobilnih mreža s brzim paketnim prenosom u dolaznom i odlaznom smeru (HSDPA i HSUPA, redom).

U SAD će početi da se prodaje od 16. decembra. Bez SIM kartice koštaće 530 dolara a uz dvogodišnji ugovor moći će da se kupi za 200. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.