Standardizovani punjači za mobilne telefone

Evropska unija odredila je standarde za univerzalne punjače mobilnih telefona, pa sada i industrija može da započne sa njihovom proizvodnjom. Na taj način će potrošači uštediti novac, lakše će napuniti telefone, a istovremeno je dobro za okolinu.

Evropska komisija izveštava da su evropska standardizaciona tela izdala usuglašene standarde za univerzalne punjače za mobilne telefone. Tela CEN-CENELEC i ETSI izdali su standarde za ranije najavljene Micro-USB punjače za naprednije telefone, koji sada proizvođačima uređaja omogućavaju adekvatnije prilagođavanje.

Prva serija uređaja sa standardizovanim univerzalnim punjačima na evropskom trebala bi da se na tržištu pojavi već početkom sledeće godine. Saglasnost o proizvodnji uređaja koji će koristiti Micro-USB punjače još su u junu 2009. godine potpisali Apple, Emblaze Mobile, Huawei, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, RIM, Samsung, Sony Ericsson, Alcatel, Texas Instruments i Atmel.

Komesar Antonio Tajani poručuje da je sada na redu industrija da ispuni svoja obećanja i odmah započne sa proizvodnjom telefona koji će koristiti nove univerzalne punjače.

"Novi punjač olakšaće život potrošača, smanjiti količinu smeća i biće od koristi za ekonomiju", naglašava komesar Tajani.

Tamo gde je do sada trebalo više različitih punjača, ubuduće će za svako domaćinstvo biti dovoljan samo jedan univerzalni punjač. Osim toga, novi punjači će trošiti manje energije. Ubuduće će se mobilni telefoni prodavati i bez punjača, a to će smanjiti i cenu mobilnog aparata.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.