Uhapšen Julian Assange, osnivač WikiLeaks-a

Britanska policija uhapsila je danas osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea na osnovu naloga Švedske koja ga sumnjiči da je počinio silovanje.
Švedsko tužilaštvo izdalo je nalog za hapšenje tridesetdevetogodišnjeg Australijanca zbog sumnje da je počinio seksualna krivična dela, što on demantuje.
Prema dogovoru sam je došao na hapšenje jutros u 9:30 u jednu policijsku stanicu u Londonu u pratnji svog advokata, a tokom dana ili najkasnije sutra, trebao bi se pojaviti na sudu i izneti svoju obranu. Hapšenje je posledica crvene Interpolove poternice. "Policija zna gde je, Švedska tužiteljka zna gde je pa mu mogu pozvoniti na vrata u bilo kom trenutku. Samo je tražen zbog ispitivanja, zašto se onda ne bi dogovorilo ispitivanje, umesto šoua od suđenja", zapitao se ranije advokat. Nekoliko sati kasnije odjeknula je vest kako je 39-godišnji osnivač WikiLeaks-a uhapšen u Londonu.
Assange je, podsetimo i na to, pre nekoliko dana zapretio kako će u slučaju njegovog hapšenja ili gašenja WikiLeaks-a ići sa novom objavom međunarodnih dokumenata koje znakovno naziva "otrovnom pilulom". Radi se o međunarodnim necenzuriranim dokumentima koji se od jula nalaze na internetu u tzv. Osiguranju, odnosno zaštićeni 256-znamenkastom lozinkom koja je praktično neprobojna. Osiguranje su već preuzeli desetine hiljada pristalica WikiLeaks-a od SAD-a do Australije.
"Švedske vlasti optužuju ga za nezakonitu prinudu, seksualno zlostavljanje i silovanje u avgustu 2010. godine", navodi se u saopštenju Londonske policije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.