Alcatel-Lucent prihvatio da plati kaznu od 137 miliona dolara

KOMPANIJA ALCATEL-LUCENT JE prihvatila da plati 137 miliona dolara na ime kazne u sudskom procesu u kome je optužena za podmićivanje. Sud se bavio aktivnostima tokom prodaje francuskog telekomunikacionog giganta Alcatel, od devedesetih godina prošlog veka do 2006. godine, kada se kompanija spojila sa firmom Lucent Technologies.

Predstavnici Alcatel-Lucenta saopštili su da je kompanija postigla poravnanje sa američkim Ministarstvom pravde i američkom Komisijom za hartije od vrednosti (Securities and Exchange Commission, SEC).

Alcatel-Lucent i tri njegove podružnice, kompanije Alcatel CIT, Alcatel de Costa Rica i Alcatel Standard, zajedno su se složili da plate kaznu od 92 miliona dolara u slučaju koji je pokrenulo američko Ministarstvo pravde na osnovu Zakona o korupciji u inostranstvu (Foreign Corrupt Practices Act, FCPA). Osim toga, kompanije su se svojevoljno dogovorile da obustave prodaju preko trećih kanala i marketinških agenata u svetu.

Taj poslovni model, kako tvrde iz Ministarstva, bio je podložan korupciji, jer je treća strana služila za slanje mita korisnicima i državnim zvaničnicima u mnogim zemljama. Prema izjavama predstavnika američkog Ministarstva pravde, tri podružnice Alcatel-Lucenta su isplaćivale naknade za osvajanje tendera u Kostariki, Hondurasu, Maleziji i Tajvanu.

Tri podružnice su se složile da se izjasne krivim po pitanju povrede Zakona o korupciji, dok je matična kompanija potpisala trogodišnji ugovor sa američkim Ministarstvom pravde prema kome će imati drugačiji tretman u sudskom procesu.

Alcatel-Lucent je priznao da je zaradio oko 48 miliona dolara putem nezakonitih uplata. Skoro polovina te sume potiče iz tri ugovora u Kostariki, koji zajedno vrede preko 300 miliona dolara. Ti ugovori su potpisani nakon što je Alcatel-Lucent podmitio vladine zvaničnike u toj zemlji. Pored toga, kompanija je priznala da je narušila stavke pomenutog zakona o internim kontrolama i knjigovodstvu pri angažovanju agenata u Angoli, Bangladešu, Ekvadoru, Obali Slonovače, Keniji, Nikaragvi, Maliju i Ugandi.

Prema tvrdnjama predstavnika Komisije SEC, Alcatel-Lucent je davao mito stranim zvaničnicima preko svojih podružnica i agenata, prilagođavajući zapisnike i račune kako bi prekrio te nelegalne aktivnosti.

Alcatel-Lucent nije priznao niti odbio ove optužbe, ali se složio da plati 45,4 miliona dolara na ime kazne, kao i da dobije nezavisno telo za nadgledanje aktivnosti na period od tri godine. Ovo poravnanje još čeka zvanično sudsko odobrenje.

Predstavnici Alcatel-Lucenta izjavili su da pomenute kazne neće imati velikog uticaja na ovogodišnje rezultate kompanije. U četvrtom tromesečju 2009. godine, kompanija je isplatila 122 miliona dolara za poravnanja u sudskim procesima.

Nezakonite aktivnosti su se odvijale uglavnom pre Alcatelovog spajanja s Lucentom, dok kompanija sada ima novog izvršnog direktora, izvršni i upravni odbor.

Alcatel-Lucent je 2008. godine objavio da će prestati da posluje putem agenata prodaje i konsultanata, za koje je rečeno da su „glavni putevi pomoću kojih su neki bivši zaposleni obavljali nezakonite isplate koje su postale slučaj istraživanja Ministarstva pravde i Komisije SEC“. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.