Do 2030. godine Titanic će biti samo gomila rđe

Titanic će za 20 godina biti samo uspomena, upozorili su naučnici na nezaustavljivo bakterijsko uništavanje najpoznatijeg broda na svetu. Naime, naučnici su na temelju analize ostataka broda koji se nalazi na dubini od 3800 metara na dnu Atlantskog okeana od kobne nesreće 14. aprila 1912. godine, došli do rezultata da će Titanic ubrzo doživeti svoje potpuno uništenje.

Bakterija koja je prvi put pronađena upravo na Titanicu, pa se zbog toga i zove halmonas titanicae, nezaustavljivo jede gvožđe, a spašavanje broda bi zbog enormnih troškova bilo potpuno besmisleno.

"Titanic je trajao stotinu godina, za 15 do 20 godina od njega više neće biti ništa osim jedne velike količine rđe na dnu okeana", rekla je Heniretta Mann, naučnica koja je vodila raspravu. "Radi se o tipu bakterije koja posebno voli gvožđe. Priroda je jako lukava, i pre ili kasnije sve se vrati u prirodu", dodala je Mann.

U trenutku potonuća Titanic je težio 50.000 tona, a zbog udara u ledeni breg je potonuo i izazvao smrt više od 1500 ljudi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.