Facebook generacija bez interneta i mobilnog telefona kao zavisnik bez droge

Možete se zamisliti bez mobilnog telefona, interneta, televizije i radija? Loše vam je čim i pomislite na to?

Naučnici su dokazali da isključivanje tehnologije kod modernih ljudi izaziva simptome slične onima kada zavisnici o drogi ili cigaretama pokušavaju da ostanu čisti. Volonteri sa 12 univerziteta širom sveta tokom 24 sata nisu smeli da koriste e-mail, telefon, televiziju, radio, novine, Facebook ni Twitter. Svoja iskustva su upisivali u dnevnik, a varirala su od osećaja izolacije pa do anksioznosti. Bez tehnologije neki su se čak osećali kao kad idu na dijetu.

"Nisu bili prisutni samo psihički, nego i fizički simptomi. Učestalost korišćenja moderne tehnologije nas menja. Volonteri su posezali za mobilnim telefonima, koje nisu imali kod sebe. Danas mnogi više ne poseduju sat sa alarmom ili ručni sat, već se potpuno oslanjaju na mobilni telefon", pojasnio je Roman Gerodimos, voditelj britanskog dela ove međunarodne studije.

Dodao je kako je za mnoge odjednom nastala tišina bila neugodna i čudna, ali da su s vremenom počeli osluškivati šta se događa oko njih i primećivati šta komšije rade ili kako ptice pevaju. "Ako postanemo osvešćeniji o korišćenju tehnologija, možda ćemo moći i da kontrolišemo efekat koji imaju na nas. Možda bi svako trebao da bez njih provede bar jedan dan u godini", zaključio je Gerodimos.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.