Google daje velikodušnu nadoknadu svom dosadašnjem direktoru

ČASOPIS WALL STREET JOURNAL objavio je prošle nedelje vest da će Erik Šmit, izvršni direktor kompanije Google, primiti od kompanije više nego izdašnu nadoknadu za prelazak na novo rukovodeće mesto zakazan za početak aprila.

Da podsetimo, Google je sredinom januara saopštio da će suosnivač kompanije Lari Pejdž u aprilu preuzeti od Šmita funkciju izvršnog direktora kompanije. Promena na čelu kompanije je obrazložena željom da se poboljša proces odlučivanja na najvišem nivou.

WSJ navodi da će Šmit u naredne četiri godine dobiti nadoknadu od oko 100 miliona dolara ukupno, i to u deonicama i povlasticama za buduće kupovine deonica. Zanimljivo je da je Šmit prošle nedelje odlučio da proda deonice Googlea u vrednosti od oko 335 miliona dolara. Ukoliko u tome uspe, njegov udeo u ukupnom broju deonica kompanije biće smanjen sa 9,6% na 9,1%.

“Oproštajna nagrada” za izvršne direktore koji napuštaju tu funkciju, nije neuobičajena u svetu velikih kompanija, ali je pojedine analitičare ipak iznenadio iznos koji će Šmit primiti, verovatno zbog toga što će ostati u kompaniji. Prema novom rasporedu funkcija, Šmit će biti predsednik Upravnog odbora sa pravom odlučivanja i vodiće računa o odnosima sa klijentima, partnerima i državnim ustanovama

Eriku Šmit je inače iskusni IT rukovodilac koji je svojevremeno bio predsednik Upravnog odbora i izvršni direktor Novella, kao i tehnološki direktor u kompaniji Sun Microsystems. Prema nekim mišljenjima, Šmit je 2001. doveden u Google i postavljen na njegovo čelno mesto zbog nedostatka poslovnog iskustva njegovih mlađanih osnivača, Sergeja Brina i Larija Pejdža, koji su sadašnjeg IT giganta osnovali u vreme dok su još bili studenti na Stanfordu. Sada, kada kompanija posluje više od 12 godina, i to više nego uspešno, osnivači žele da preuzmu svoj deo odgovornosti, smatraju zastupnici te teze. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.