IBM-ov superkompjuter odmeriće snagu s ljudima – u kvizu

SLEDEĆEG MESECA ZAKAZAN JE ZANIMLJIV meč u kome će snage odmeriti dva čoveka i jedan superkompjuter. Ako je suditi prema pripremnom prijateljskom odmeravanju upriličenom prošlog četvrtka, ljudima se ne piše dobro.

Dvojicu šampiona u popularnom američnom kvizu znanja Džeperdi (Jeopardy), Kena Dženingsa i Breda Rutera, prilično sigurno i ubedljivo pobedio je IBM-ov računar Votson (Watson), opremljen specijalno pripremljenim softverom DeepQA za duboko (Deep) razmišljanje o pitanjima (Question) i odgovorima (Answer). Proba je bila samo uvod u istinski okršaj koji će se odigrati 14, 15. i 16. februara u IBM-ovoj istraživačkoj laboratoriji u Jorktaun Hajtsu i prenosiće ga televizija. Pobedniku sledi nagrada od milion dolara.

Votson je najnoviji IBM-ov superkompjuter zasnovan na pomenutom softveru koji kombinuje obradu prirodnog jezika, mašinskog učenja i pribavljanja informacija. Raspolaže s 15 terabajta memorije i oko 2880 procesorskih jezgara koja obavljaju 80 biliona (hiljada milijardi) operacija u sekundi, a smešten je u deset ormana veličine ovećih frižidera. Za svoje odgovore moraće da se osloni samo na sopstvene baze podataka, jer za vreme kviza neće biti povezan na internet, kao ni njegovi protivnici.

Gledaoci će na sceni videti samo njegov monitor. Votson će kao i ostala dva takmičara morati da aktivira zvučni signal pre nego što ponudi odgovor. Kad ga voditelj kviza Aleks Trebek prozove, Votson će svoj odgovor saopštiti računarski generisanim glasom, što će sve zajedno dosta podsećati na čuveni računar HAL iz filma „2001: Svemirska odiseja“.



Mnogi stručnjaci se slažu u oceni da je izazov s kojim će Votson biti suočen učestvujući u kvizu Džeperdi, daleko složeniji od onog s kojim se suočio IBM-ov šahovski superkompjuter DeepBlue kad je 1997. pobedio šahovskog šampiona Garija Kasparova.

U šahu je broj poteza koji se mogu povući ograničen i jasno definisan pravilima, a u pomenutom kvizu, koji je neobičan i po tome što takmičarima nudi odgovore, a oni moraju da kažu kako glasi odgovarajuće pitanje, Votson će najpre morati da dekodira ljudski jezik sa svim njegovim začkoljicama, zagonetkama, skrivenim značenjima i razgovornim izrazima sadržanim u ponuđenim odgovorima.

Dejvid Feruči, rukovodilac projekta Votson, izjavio je da je obrada jezika teška pre svega zato što se neka informacija može izraziti na mnogo različitih načina. Zbog toga je već i sama činjenica da je Votson uspeo da se takmiči u ovom kvizu – pa još i pobedi – značajno postignuće u oblasti veštačke inteligencije.

Snimak probnog okršaja održanog prošle nedelje može se pogledati ovde. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.