Intelov novi čipovi uzimaju zalet

INTELOV IZVRŠNI DIREKTOR POL OTELINI održao je u sredu konferenciju za medije dan pre pre otvaranja sajma elektronike CES u Las Vegasu. Govorio je o brojnim novim čipovima koje je kompanija pripremila ne samo za stone, prenosive i tablične računare već i za mobilne telefone.

Najpre je najavio 20 procesora sledeće generacije serija Core i3, i5 i i7, namenjenih stonim i prenosivim računarima. Procesori su zasnovani na najnovijoj platformi Sandy Bridge i sadrže mnoge novine kao što su integrisan grafički procesor i posebna medijska mašina koji poboljšavaju grafičke performanse i snižavaju potrošnju.

Intelov čelnik očekuje mnogo od ove nove serije procesora, jer će, kako je rekao, celoj tehničkoj industriji doneti prihod od 125 milijardi dolara, a u Intelovim prihodima učestvovaće ove godine sa jednom trećinom.



Otelini je posebno istakao da je već preko 500 stonih i prenosivih računara dizajnirano za rad s tim novim procesorima. Hewlett-Packard i Lenovo su već najavili takve računare.

Sandy Bridge čipovi omogućavaju bržu grafiku i bolje performanse aplikacija. Grafičke performanse su bolje 42% u poređenju s prethodnom generacijom Intelovih čipova, dok se aplikacije izvršavaju 69% brže.

Zbog visokog nivoa integrisanosti grafičke jedinice smanjena je potrošnja, a video se transkodira (pretvara iz jednog formata u drugi) brže i neprimetnije. Grafika u novim Core čipovima sadrži i Intel Insider, funkcionalnost koja omogućava bezbedno emitovanje 1080p filmova preko interneta.

Verzije sa četiri jezgra pojaviće se već devetog januara a sledećeg meseca uslediće i one sa dva jezgra, dok se procesori sa šest i osam jezgra mogu očekivati nešto kasnije.

Otelini je posebno istakao i da je dizajnirano preko sto tabličnih računara koji koriste njihove čipove serije Oak Trail i da će se neki od njih pojaviti u prodaji u prvoj polovini godine. Mnogi od tih računara niske potrošnje biće prikazani i na CES-u.

Intel je prošle godine objavio da je Oak Trail projektovan baš za tablične računare. Kompanija pored toga nastoji da ugura svoje čipove i u druge proizvode kao što su TV dekoderi i elektronika za automobile, kako bi ušla na nova tržišta, izjavio je Otelini.

Neke kompanije su već pokazale tablične računare s čipovima Oak Trail. Motion Computing je u utorak pokazao model CL900 koji koristi operativni sistem Windows 7. Ta tabla može da prikazuje video u rezoluciji 1080p i na baterije može da radi do osam sati.

Intel se trenutno upinje da pojača svoje prisustvo na tržištu tabličnih računara na kome inače zaostaje za kompanijom Arm, čiji se čipovi nalaze u većini današnjih modela. Armove čipove pored iPada imaju i novi modeli koje su za CES pripremili Lenovo i Asus.

Intel pokušava da se ubaci i na tržište pametnih telefona i zato ne čudi što je Otelini ovom prilikom rekao da će u februaru na kongresu Mobilni svet u Barseloni najaviti veći broj takvih telefona.

Prošle godine Intel je najavio čip Moorestown, zasnovan na Armovom procesorskom jezgru i namenjen pametnim telefonima više klase, ali se telefoni s tim čipom još nisu pojavili. Za široku publiku Intel je pripremio čip Medfield, koji se trenutno testira, a mogao bi se isporučiti proizvođačima telefona ove godine. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.