Izvršni direktor AMD-a podneo ostavku

KOMPANIJA AMD OBJAVILA JE POČETKOM ove nedelje da je njen predsednik i izvršni direktor Dirk Mejer podneo neopozivu ostavku.

U saopštenju koje je AMD objavio, navodi se da je Upravni odbor imenovao potpredsednika i finansijskog direktora Tomasa Sajferta na mesto privremenog izvršnog direktora kompanije. Istovremeno, Upravni odbor je oformio Komitet za izbor novog izvršnog direktora, na čijem čelu se nalazi Brus Klaflin, predsednik Upravnog odbora AMD-a.

Mejerova ostavka predstavlja potpuno iznenađenje, budući da u prethodnom periodu nije bilo nikakvih glasina iz kompanije o mogućim promenama na njenom čelu. Štaviše, ni Mejer ni AMD nisu objavili razlog za njegov iznenadan odlazak sa čelne pozicije u jednom od najvećih svetskih proizvođača procesora. Takođe, do ostavke je došlo samo nekoliko dana nakon što je AMD predstavio svoje prve procesore Fusion, koji predstavljaju kombinaciju centralnog i grafičkog procesora spojenih na jednoj silicijumskoj pločici i namenjeni su za upotrebu u Internet računarima i ultraprenosivim računarima.

Mejer je 2008. godine zamenio Hektora Ruiza na mestu izvršnog direktora AMD-a, u vreme kada je kompanija pokazivala prve znake izlaska iz finansijske krize. Budući da je na to mesto došao sa mesta tehničkog direktora kompanije, Mejer je znatno pomogao u oporavku AMD-ovog proizvodnog odeljenja, kao i u određivanju daljih pravaca za istraživanje i razvoj.

Tomas Sajfert takođe ima iskustva u upravljanju finansijama velikih IT kompanija, budući da je pre nego što je 2009. godine došao u AMD, bio finansijski direktor nemačkog proizvođača DRAM memorija, kompanije Qimonda.

Iako AMD ove godine beleži relativno dobre rezultate poslovanja, treće tromesečje fiskalne 2010. godine je okončao sa gubtkom od 110 miliona dolara. Kompanija je najavila da očekuje da će u četvrtom tromesečju 2010. ostvariti prihod od približno 1,65 milijardi dolara, što je neznatno više od predviđanja istraživačkih kompanija. AMD će rezultate poslovanja u četvrtom tromesečju 2010. objaviti krajem januara.

Pojedini analitičari spekulišu da razlog za Mejerovu ostavku možda leži u tome što AMD nije obratio previše pažnje tržištu procesora za pametne telefone, tablične i Internet računare, na kome njegov “večiti” rival kompanija Intel, veoma agresivno nastupa. Ipak, ti analitičari smatraju da promene na čelu AMD-a, neće značajnije ugroziti pozicije kompanije na drugim segmentima tržišta. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.