Knut objavio prvi deo četvrte knjige o umetnosti programiranja

TRIDESET OSAM GODINA POSLE OBJAVLJIVANJA treće knjige iz serije „Umetnost kompjuterskog programiranja“, pionir kompjuterske nauke, Donald Knut, objavio je prvi deo četvrtog toma ove izuzetno cenjene serije knjiga.

Knjigu čiji je originalni naslov „The Art of Computer Programming, Volume 4A, The Combinatorial Algorithms, Part 1“ objavila je izdavačka kuća Adison-Vesli (Addison-Wesley Professional). Na njenih 912 strana, kao što se i vidi iz naslova, govori se o kombinatornim algoritmima.

Smatra se da je ova Knutova serija odigrala važnu ulogu u transformisanju računarstva iz njegovih ranih početaka u visoko cenjenu disciplinu.

Poznat kao kao izuzetno marljiv pisac koji vodi računa i o najsitnijim detaljima, Knut je prvi tom svoje serije objavio 1965. Planirao je da objavi sedam tomova. Treći je objavljen 1973. i od tada je radio ne samo na njihovim revizijama, već i na pisanju četvrtog toma. Da bi se što bolje koncentrisao na ovaj projekt odlučio je da se prevremeno penzioniše.

Iako je upravo navršio 73 godine, Knut očekuje da će peti tom o sintaktičkim algoritmima završiti do 2020. godine.

U uvodu ove najnovije knjige Knut priznaje da je u vreme kad je pravio plan objavljivanja očekivao da će materijal o kombinatornim algoritmima biti dovoljan tek da se popuni jedna tanja knjiga. Međutim, obim istraživanja u ovoj oblasti je dramatično porastao. Zbog toga je u nameri da zadovolji bar najpraktičnije elemente tih novih istraživanja, četvrti tom razbio na nekoliko delova, tako da ovaj prvi, 4a, pokriva samo osnove. Knut očekuje da će u narednim godinama objaviti i delove b, c i tako dalje.

Kombinatorni algoritmi su tehnike za pronalaženje pravilnosti u velikim skupovima podataka. Tipični kombinatorni poblemi počinju s pitanjima: postoje li neke pravilnosti u datom skupu podataka, koliko se lako te pravilnost ponalaze, koliko ih ima, mogu li da zadovolje neke unapred date kritrijume…

Moćan novi algoritam može lako da reši naizgled neukrotive kombinatorne probleme, objašnjava Knut. „Umetnost pisanja takvih programa je posebno važna i privlačna, jer jedna dobra ideja može da uštedi godine, pa čak i vekove, računarskog vremena“, napisao je u nacrtu uvoda svoje najnovije knjige.

Prethodni tomovi Knutove serije postali su legendarni zbog svoje dubine i teškog savlađivanja. Sudeći prema sinopsisu koji je objavio Barnes&Noble, Bil Gejts je svojevremeno napisao „Ukoliko mislite da ste dobar programer, čitajte Knutovu Umetnost kompjuterskog programiranja i ukoliko možete da je pročitate celu, obavezno mi pošaljite svoju poslovnu biografiju“. Postoji i priča o tome da je Stiv Džobs jednom prilikom rekao da je pročitao sva tri toma, a da je Knut navodno posumnjao u tačnost njegove izjave. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.