Količina spama u svetu nezaustavljivo pada

Količina "spam" ili "junk" e-mailova poslatih širom sveta je neobjašnjivo pala tokom poslednjih meseci.

Pad je počeo tokom avgusta, dok je ozbiljan pad u količini spama zabeležen pred novu godinu. Jedna bezbednosna firma je zabeležila da u avgustu prošle godine dnevno bilo poslato po 200 milijardi spam e-mailova dok ih je u decembru bilo samo oko 50 milijardi.

Dok niko ne može da objasni razloge tog pada, oni koji proučavaju spamove kažu kako trend možda neće trajati dugo, piše BBC. Viši analitičar u firmi Symantec Hosted Services Paul Wood je rekao da su pre novogodišnjih praznika tri najveća "proizvođača" spamova smanjili svoju aktivnost. "Ali teško je reći zašto", dodao je Wood.

Objašnjava kako je većina spamova poslata sa "zaraženih" kompjutera poznatijih kao botneta. Jedan od tih botnetova, poznatiji kao Rustock, na svom vrhuncu je bio odgovoran za od 47 do 48 posto u svetu poslatih spamova. U decembru je Rustock poslao samo 0,5 posto spamova.

U to vreme su i druga dva poznata botneta, Lethic i Xarvester, bili "vrlo tihi". Wood kaže da je i u prošlosti znalo da dođe do ovakvih "zatišja" koja su bila povezana sa ometanjem botneta.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.