Milijarda korisnika mobilnog širokopojasnog interneta u 2011. godini

KOMPANIJA ERICSSON OBJAVILA je da je tokom 2010. godine postignut značajan porast broja korisnika mobilnog širokopojasnog interneta i dostigao pola milijarde korisnika na globalnom nivou. Ericsson predviđa da će se ovaj broj udvostručiti do kraja 2011. godine. Očekuje se da će najveći broj korisnika, oko 400 miliona, biti koncentrisan u azijsko-pacifičkom regionu, zatim u Severnoj Americi i Zapadnoj Evropi, sa po više od 200 miliona korisnika.

Prihvatanje mobilnog širokopojasnog interneta ubrzano je velikim rastom upotrebe pametnih telefona, povezanim prenosivim i tabličnim računarima, uz uvođenje mreža visokih performansi. Korisnici pametnih telefona u sve većem broju koriste aplikacije i internet usluge u pokretu. Globalna razmena podataka preko mobilnih mreža ubrzano raste, a kako je Ericsson najavio u avgustu 2010, ovaj saobraćaj je u toku samo jedne godine utrostručen.

Menja se i upotreba interneta i drugih medija kao rezultat uvođenja brzih mreža i raspoloživosti različitih vrsta uređaja, uključujući i pametne telefone. Prema istraživanju koje je sprovela kompanija TeliaSonera, dobavljač telekomunikacionih usluga u skandinavskim i baltičkim zemljama, oko 23% njihovih korisnika tehnologije Long-Term Evolution (LTE) gleda televiziju preko interneta, a više od 46% korisnika pretražuje internet van svojih domova.

Kompanija Ericsson procenjuje da će do 2015. godine broj korisnika širokopojasnog interneta dostići 3,8 milijardi, pri čemu će 95% biti zasnovano na tehnologijama HSPA, CDMA i LTE. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.