Ne radite ništa dva minuta

DVADESETŠESTOGODIŠNJI ALEKS TJU (Alex Tew), suosnivač i izvršni direktor veb lokacije PopJam, namenjene deljenju i otkrivanju zanimljivih sadržaja, postao je poznat po tome što je 2005. godine kreirao internet fenomen koji mu je za kratko vreme doneo milionsku zaradu – napravio je „stranicu od milion dolara“. Aleks je sada otišao u drugu krajnost. S još jednim kolegom napravio je novu stranicu koju su nazvali „Ne radite ništa dva minuta“.

Za razliku od prve strane Million Dollar Homepage čijih je milion piksela prodavao po ceni od jedan dolar, novoj strani Do Nothing For 2 Minutes nije potrebno nikakvo objašnjenje. Sudeći po tome šta na njoj piše, ona je u neku ruku nekakav zen pristup računarima („opustite se i slušajte talase“) i svojevrstan izazov – možete li da sedite za računarom a da ne pipnete miša i tastaturu tričavih dva minuta? Možda zvuči lako, ali onima koji su veoma aktivni na internetu to bi moglo predstavljati problem.

Objašnjavajući korene svoje ideje i šta ih je inspirisalo, Tju je rekao da su razmišljali o tome kako svaki minut dok su budni provode uz pristup neograničenoj količini informacija, što neminovno vodi zasićenju. „Pročitao sam negde kako postoje dokazi da su se neuronske veze u našem mozgu promenile pod uticajem interneta, jer svaki put kad proveravamo poruke iz e-pošte, sa Tvitera ili Fejsbuka, ili kad se pojavi neka promena, dobijamo mali dopaminski udar. Prema tome, razvijamo nekakvu zavisnost, što i nije tako dobro u smislu produktivnosti.“

Po njegovom mišljenju, ključna razlika u načinu naše interakcije s internetom u odnosu na vreme (2005) kad je napravio stranu od milion dolara, jeste to što je „viralno postalo viralno“ (beskonačna petlja). “Ideje se danas šire sve brže zbog društvenih mreža i medija. Pre se njihovo distribuiranje više oslanjalo na novinske medije i blogove. Da sam tu stranu napravio danas, do prvog miliona bih došao verovatno za četiri nedelje umesto za četiri meseca.” (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.