Nokia slabi na tržištu pametnih telefona

Nokijin finansijski izveštaj pokazuje da kompanija još uvek raste, ali njen udeo na tržištu pametnih telefona sve brže pada.

Brojevi u Nokijinom finansijskom izveštaju pokazuju da je u četvrtom kvartalu 2010. prodala 28,3 miliona pametnih telefona što je porast u odnosu na 26,5 miliona komada u odnosu na treći kvartal ili 20,8 miliona u odnosu na zadnji kvartal 2009. Na Nokijinu žalost, radi se o tržištu koje raste izuzetno brzo, mnogo brže od Nokijine prodaje.

U četvrtom kvartalu 2010. Nokijin tržišni udeo je bio 31 posto, samo jedan kvartal pre je bio 38 posto, a u zadnjem kvartalu 2009. čak 40 posto. Tržišni udeo koji se tako brzo smanjuje na tržištu koje ubrzano raste jasno pokazuje da konkurencija mnogo bolje stoji i da se Nokijin operativni sistem Symbian ne može nositi sa Androidom i iOS-om, a verujemo da će mu uskoro probleme početi da pravi i Windows Phone 7.

Operativni prihod kompanije se takođe bitno smanjio u odnosu na 2009. Brojke za 2010. kažu da je operativni profit iznosio 1,09 milijardi eura, a 2009. 1,47 milijardi eura. Ovakvi poslovni rezultati su jasni pokazatelj toga da finska kompanija mora hitno da menja svoju politiku poslovanja, a pogotovo onu koja se tiče pametnih telefona.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.