Periodična tabela Guglovih API elemenata

DIVOVSKA ZVERKA ZVANA GUGL (GOOGLE) ima i divovsku količinu interfejsa za programiranje aplikacija (Application Programming Interface, API), naročitih skupova pravila i specifikacija koje omogućavaju interakciju između različitih programa i koje milioni ljudi posvećenih razvoju softvera koriste za izradu svakojakih aplikacija i servisa. Nažalost, upravo zbog te ogromne količine ne postoji dovoljno dobar način da ih sve imaju u vidu.

Srećom, Gugl je taj problem rešio na elegantan način – kao uzor mu je poslužila periodična tabela elemenata. Tu tabelu je popunio svojim API elementima i proizvodima neophodnim za razvoj softvera i ovde se može jasno videti kako je ona izgledala u januaru 2011.

Iznad tabele navedene su bojom označene kategorije u koje spada svaki od navedenih proizvoda. Ima ih ukupno deset i svakoj je pridruženo odgovarajuće ime, od onih za mobilne aplikacije i pretraživanje, pa preko dodataka i aplikacija s geografskim obeležjima, do raznoraznih alatki i Hroma. Kad se mišem prelazi preko neke od njih, u tabeli zasvetle odgovorajući elementi. Ukoliko pritisnete neki od tih elemenata otvoriće se strana koja mu je posvećena.

Elegantno i korisno, nema šta. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.