Pola milijarde korisnika interneta u Kini

KINESKI INTERNET INFORMACIONI CENTAR (China Internet Network Information Center, CNNIC) saopštio je da je u toj zemlji krajem 2010. godine bilo 457 miliona korisnika, što je 73 miliona više nego u 2009.

Porast broja korisnika je, ipak, manji nego ranijih godina što ukazuje na postepeno “sazrevanje” internet tržišta u Kini. Povećanje broja korisnika za 73 miliona predstavlja porast od 19 posto u odnosu na ukupan broj korisnika u 2009. godini. Pre toga, broj korisnika interneta u Kini je rastao za 86 miliona (28 posto od ukupnog broja korisnika u 2008), 88 miliona (41 posto od ukupnog broja korisnika u 2007), odnosno 73 miliona (53 posto od ukupnog broja korisnika u 2006).

Prema podacima Centra, u 2010. godini je broj korisnika interneta u Kini povećan u svim kategorijama (stoni računari, prenosivi računari, mobilni telefoni), ali je posebno povećan broj korisnika koji se sa internetom povezuju pomoću mobilnih telefona. Taj način povezivanja koristi čak 303 miliona kineskih korisnika interneta (230 miliona u 2009).

Da bi se sagledala veličina ogromnog kineskog internet tržišta treba podsetiti da ta zemlja već nekoliko godina ima najveći broj korisnika na svetu. U 2009. godini ukupan broj kineskih korisnika interneta je nadmašio broj stanovnika SAD (311 miliona prema najnovijim podacima američkog Popisnog biroa), a očekuje se da će do kraja ove godine i broj kineskih korisnika koji se uz pomoć mobilnog telefona povezuju s internetom premašiti broj stanovnika SAD.

Pretraživanje interneta, slušanje muzike i čitanje najnovijih vesti su omiljene aktivnosti kineskih korisnika interneta. Slede vođenje mikrodnevnika i kupovina preko interneta.

Na kraju saopštenja se podseća da još uvek više od polovine ukupnog broja stanovnika u Kini nema pristup internetu, što je posledica neravnomernog razvoja ove nekada industrijski nerazvijene zemlje. U seoskim područjima Kine pristup internetu ima oko 125.000.000 korisnika, što predstavlja 27 posto od ukupnog broja kineskih korisnika interneta. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.