Prikazan film “50 godina digitalnog računarstva u Srbiji“

DRUŠTVO ZA INFORMATIKU SRBIJE I Udruženje informatičke delatnosti pri Privrednoj komri Srbije, organizovali su projekciju filma „50 godina digitalnog računarstva u Srbiji“. Film je proizvela kompanija „Make it“, a sredstva je obezbedilo Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo.

U filmu su izneta dokumenta o razvoju proizvodnje i primena računara tokom proteklih 50 godina u Srbiji. Prvi digitalni računar CER 10 proizveden je 1960. godine u Institutu Mihajlo Pupin u Beogradu. S njim je tadašnja Jugoslavija postala peta zemlja u svetu koja je napravila digitalni računar, koji je uz to bio i drugi po brzini. Sve do kraja osamdesetih godina postojala je domaća proizvodnja računara TIM, Ei-Hanivel i dr. Sa pojavim personalnih računara obnovljena je devedesetih godina domaća proizvodnja na bazi uvezenih komponenti.

Iz filma se vidi da je svih proteklih godina rasla primena i domaćih i uvoznih računara. Danas u Srbiji ima oko 2,5 miliona računara i 39% domaćinstava koristi internet.

O proteklom periodu i savremenim trendovima prikazanom u filmu govorili su: dr Vukašin Masnikosa, prof. dr Nedeljko Parezanović, Dušan Hristović, mr. Jovan Kon, Vlada Paunović, prof dr Dušan Tošić, Mira Tasić, Jelena Jovanović, Dejan Ristanović, Nikola Marković, Milovan Matijević, Voja Antonić i ministarka Jasna Matić. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.