Promene u vrhu Gugla, Šmit ustupa mesto Lariju Pejdžu

SUOSNIVAČ GUGLA LARI PEJDŽ, PREUZEĆE u aprilu ulogu izvršnog direktora kompanije od dosadašnjeg direktora Erika Šmita, koji će ostati u kompaniji, ali će preuzeti mesto izvršnog predsedavajućeg rukovodioca upravnog odbora.

Promena je pokušaj da se poboljša proces odlučivanja na najvišem nivou, objavila je ova kompanija u četvrtak, kad je podnosila izveštaj o zaradi u četvrtom tromesečju 2010.

Šmit je na konferenciji za medije saopštio da će se na svom novom radnom mestu više fokusirati na spoljne probleme i rad s klijentima, partnerima i vladom. „Verujem da je Lari spreman. Njegove ideje su veoma zanimljive i pametne i vreme je da mu se pruži prilika da vodi kompaniju“, rekao je tom prilikom.

Pejdž je pohvalio Šmitovo vođenje kompanije u poslednjih gotovo deset godina i dodao da će mu njegovi saveti biti od neprocenjive vrednosti. „Rezultati govore sami za sebe. Nema zaista nikog u svemiru ko bi postigao ovo što je uradio Erik.“

Gugl je u tromesečju koje se završilo 31. decembra 2010. generisao ukupan prihod od 8,44 milijardi dolara, što je 26% više u odnosu na isto tromesečje 2009. Kad se odbiju isplate partnerima i druga davanja, prihod se svodi na 6,37 milijardi, što je više od predviđanja analitičara koji su prognozirali da će prihod biti 6,06 milijardi.

Neto prihod je 2,54 milijarde dolara, ili 7,81 dolar po deonici, što je rast u odnosu na 1,97 milijardi odnosno 6,13 dolara po deonici u četvrtom tromesečju 2009.

Šmit je četvrto tormesečje nazvao „strahovitim krajem zvezdane godine“ i uspeh pripisao jakom osnovnom poslovanju – reklamiranju kroz pretraživanje – i dobrom zamahu ostvarenom u reklamiranju na panoima i mobilnim uređajima.

Pejdž je pohvalio Šmita rekavši da je obavio „izuzetan posao“ i nazvao ga „velikim vođom“. „Nema takvog izvršnog direktora na svetu koji bi mogao tako snažno da drži duboko uključenim ovako tvrdoglave osnivače i da pored toga tako briljantno vodi poslovanje“, izjavio je Pejdž.

Šmit je izjavio da se o ovoj promeni raspravljalo dosta dugo, jer kompanija nastoji da uprosti svoju upravljačku strukturu. „Time što smo precizirali naše pojedinačne uloge, stvorićemo jasniju odgovornost u vrhu kompanije. Po mom mišljenju, Lari je je spreman da vodi i ja se unapred radujem budućem radu s njim i Sergejom.“

Drugi suosnivač Gugla, Sergej Brin, staraće se o strateškim projektima. On je rekao da više želi da se fokusira na ono što ga lično zanima, uključujući nekoliko „značajnih“ novih proizvoda. Posebno je naglasio da će o njima više govoriti u budućnosti, ističući da je Gugl nedavno optužen da najavljuje „maglu“, jer o svojim novim proizvodima daje premalo podataka.

Šmit je postao izvršni direktor Gugla 2001. i vodio je kompaniju kroz ogroman finansijski rast i značajno širenje njene tehnologije i poslovanja daleko izvan osnovnog tržišta njenog pretraživača. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.