Računarski virus Stuxnet mogao da izazove novi Černobilj

ZVANIČNICI RUSIJE SAOPŠTILI SU da je prošlogodišnji napad kompjuterskim virusom Stuxnet na iranski nuklearni reaktor, mogao da izazove katastrofu kakva se dogodila u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Černobilj 1986. godine i pozvali Nato da sprovede istragu o tom događaju. Ruski ambasador pri Natou, Dmitrij Rogozin, izjavio je da je virus u kompjuterskom sistemu reaktora Bušer, inače ruske proizvodnje, doveo do nekontrolisanog rada centrifuga za obogaćivanje uranijuma.

"Ovaj virus je mogao da izazove veoma ozbiljne posledice", naglasio je Rogozin i dodao da je virus delovao poput eksplozivne mine. "Takve mine mogu da dovedu do novog Černobilja". Rogozin je dodao da Nato treba da sprovede istragu, jer ovo "nije privatna tema".

Iran je u avgustu prošle godine počeo da puni svoju atomsku centralu gorivom, a zvaničnici očekuju da će elektrana ove godine početi da proizvodi energiju. Projekat je usporen za nekoliko meseci zbog globalnog širenja kompjuterskog virusa Stuxnet.

Prema pisanju američkog dnevnika NewYork Times, misteriozni virus Stuxnet, koji je prošle godine paralisao veliki deo iranskih nuklearnih postrojenja, navodno su zajedno razvili Izrael i SAD, kako bi oslabili iranski nuklearni program. Prema podacima NewYork Timesa, virus je onesposobio petinu iranskih centrifuga za obogaćivanje uranijuma. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.