Samsung i TeliaSonera predstavili prenosivi računar za LTE mreže

MOBILNI OPERATER TELIASONERA UDRUŽIO je snage s kompanijom Samsung i sredinom prošle nedelje predstavio prenosivi računar s podrškom za LTE mreže.

Radi se o modifikovanoj verziji Samsungovog modela X430, koji ima ekran od 35,5 cm (14 inča) i zasnovan je na Intelovom procesoru i3. Pored podrške za LTE (Long Term Evolution) mrežu, ovaj računar težak dva kilograma može se povezati na internet preko 3G ili GSM mreže.

Bez ugovora i bez poreza na dodatu vrednost koštaće oko 7.100 švedskih kruna (800 evra), a uz 24-mesečni ugovor 4800 kruna (540 evra). Pored toga, korisnici će posebno morati da plate pretplatu za korišćenje LTE mreže. TeliaSonera za ovu uslugu naplaćuje 600 kruna mesečno (70 evra), ali za prvih 6 meseci od 18, koliko traje ugovor za ovu uslugu, korisnici će plaćatiu nižu tarifu od 350 kruna (40 evra).

Model X430 će biti prvi prenosivi računar sa podrškom za LTE mreže, izjavili su predstavnici dve kompanije. Na sajmu elektronike (CES) koji je početkom januara održan u Las Vegasu, Verizon je najavio dva prenosiva računara sa podrškom za LTE mreže, koje je proizveo Hewlett-Packard. Ovaj američki mobilni operater nije precizirao kada će se oni naći na tržištu, ali su predstavnici kompanije izjavili da će uređaji iz predstojeće serije proizvoda sa LTE podrškom, uključujući pametne telefone, tablične računare i mobilne pristupne tačke, biti dostupni sredinom 2011. godine.

Vredi pomenuti da Verizonovi proizvodi ne mogu pristupiti LTE mreži kompanije TeliaSonera, niti je obrnuta kombinacija moguća, budući da ova dva operatera uvode ovu mobilnu tehnologiju sledeće generacije koristeći različite frekvencijske opsege.

TeliaSonera nije još otkrila planove o novim pametnim telefonima i drugim uređajima sa podrškom za LTE, ali pruža uveravanja da će se ovi uređaji pojaviti 2011. i 2012. godine. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.