Ajfon osvaja poslovni svet

GODINAMA SU SE U KRUGOVIMA PREPOZNATLJIVIM po zaposlenima u odelima s kravatom, klanjali Blekberiju (BlackBerry) kao kralju poslovnih komunikacija, ali izgleda da na tu teritoriju polako ulazi i sistem Ajoes (iOS), što dovodi u pitanje RIM-ov suverenitet u kancelarijama.

Najnoviji udarac RIM-ovoj dominaciji u poslovnim okruženjima zadala je Dojče banka (Deutsche Bank) čiji je istraživački odsek (Equity Research) najavio da će Blekberije zameniti Ajfonima (iPhone), što je posledica rezultata dvomesečnog testiranja aplikacije za bezbedno slanje i primanje e-pošte koju je napravila kompanija Gud Teknolodži (Good Technology).

Aplikacija je testirana u kombinaciji s Mikrosoftovim serverom Eksčejndž (Microsoft Exchange Server) tako što su zaposlenima slali šifrovane poruke e-pošte i podatke iz kalendara korišćenjem standarda AES s ključem od 192 bita. Ajfon se na tim testovima pokazao kao jednostavnije i brže rešenje od Blekberija.

Doduše, kombinacija Ajfon/Gud je ispoljila i dva manja nedostatka u odnosu na kombinaciju Blekberija i njegovog servera (BlackBerry Enterprise Server, BES).

Prvi je to što Gudova aplikacija samo šalje obaveštenje da postoje nove poruke, ali ih ne preuzima u pozadini, tako da korisnik mora da otvori aplikaciju kako bi ih primio. (BES istovremeno šalje i poruke.) Druga je to što Ajfon za razliku od Bleberija nema trepćuću crvenu lampicu koja signializrira da je stigla nova poruka, pa korisnik mora češće da pokreće aplikaciju da bi proverio da li mu je stigla poruka koju očekuje.

Ostale razlike su opisane kao posledice ličnih sklonosti. To se pre svega odnosi na tastaturu – jednim korisnicima više je odgovarala fizička tastatura Bleberija, dok se drugima sviđala virtuelna tastatura Ajfona okrenutog u pejzažni položaj, jer su preko nje brže kucali i pravili manje grešaka.

Gledano u celosti pokazalo se da je korisnički interfejs Ajfona veoma upotrebljiv, da je rasprava o tastaturi stvar lične opredeljenosti korisnika (i možda debljine prstiju) i da je Ajfonov interfejs daleko supreiorniji u pogledu brzine i pristupanja porukama i njihovom ređanju u odnosu na Blekberijevu kuglicu kao arhaično i glomazno rešenje.

U izveštaju se posebno ističe da mogućnost nošenja jednog uređaja s odličnim korisničkim interfejsom i pristupom brojnim aplikacijama (na primer Blumbergu) daleko prevazilazi navedene nedostatke. Predstavnici Banke kažu da posle testiranja e-pošte na Ajfonu nema povratka na Blekberi i očekuju da će do istog stava doći i njihovi zaposleni kad ih zateknu na svojim radnim mestima.

Prošlog leta AT&T je objavio da je 40% telefona Ajfon u SAD prodao preduzećima, i mada se nad dosadašnjim kraljem nadvila senka, to ne znači da mu preti atentat, već da se u borbu za poslovnu krunu uključuju i novi pretendenti. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.