Android pretekao Symbian

PREDSTAVNICI ANALITIČKE KOMPANIJE Canalys izjavili su da je po prvi put u svojoj kratkoj istoriji Googleov operativni sistem Android postao najzastupljeniji mobilni operativni sistem u svetu.

U njenom najnovijem izveštaju navodi se da je širom sveta u četvrtom tromesečju prošle godine isporučeno 32,9 miliona Android telefona, dok je istovremeno isporučeno 31 milion telefona zasnovanih na Symbianu. To je prvi put da je broj isporučenih Android telefona nadmašio broj isporučenih telefona sa Symbianom, koji je dugo vremena bio najpopularniji mobilni operativni sistem na svetu.

Iz kompanije Canalys tvrde da je u protekloj godini isporuka Android telefona porasla za 600%, tako da se Android nalazi u 32% svih isporučenih pametnih telefona u poslednjem tromesečju, za razliku od 9%, koliko je isporučeno u istom periodu 2009. Poređenja radi, Symbian se u četvrtom tromesečju 2009. godine našao u 44,4% isporučenih pametnih telefona, dok se taj procenat u poslednjem tromesečju prošle godine smanjio na 30,6%.

Kompanija Apple, koja navodno priprema iPhone 5, isporučila je 16,2 miliona pametnih telefona u četvrtom tromesečju 2010. godine (16% ukupnog udela na tržištu) i završila na trećem mestu iza Symbiana i Androida. Operativni sistem BlackBerry OS kompanije Research in Motion (RIM) našao se na četvrtom mestu, sa ukupno 14,6 miliona pametnih telefona isporučenih u četvrtom tromesečju prošle godine (14,4% ukupnog udela).

Rast Androida na tržištu mobilnih operativnih sistema konstantno nadmašuje očekivanja, jer je analitička kompanija Gartner pre dve godine predvidela da će Symbian biti najpopularniji mobilni operativni sistem na svetu čak i 2012. godine. Iako je Gartner povećao očekivanja za prošlu godinu, kompanija je opet predvidela da će Symbian biti najpopularniji operativni sistem u trećem tromesečju 2010. godine.

Google je Android predstavio 2007. godine kao mobilni operativni sistem otvorenog koda zasnovan na Linuxu, i odmah su ga prihvatili američki operateri Sprint i T-Mobile, dok su ih kasnije sledili Verizon i AT&T. Od svog debija pre tri godine, udeo Androida na tržištu konstantno raste, delom zbog popularnosti uređaja kao što su Motorola Droid i HTC Evo 4G.

Google trenutno „polira“ Android 3.0, verziju koja je posebno skrojena da pokreće aplikacije i softver na tabličnim računarima sa ekranima osetljivim na dodir. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.