Bil Gejts daje još sto miliona dolara za vakcinisanje dece

MIKROSOFTOV SUOSNIVAČ BIL GEJTS je upravo povećao svoju posvećenost borbi protiv poliomijelitisa (dečje paralize), bolesti koja je skoro na pragu istrebljenja.

Na prošlonedeljnom Ekonomskom forumu u Davosu, Gejts je ponudio dodatnih sto miliona dolara globalnom nastojanju da se do kraja sledeće godine iskoreni prenošenje ove visoko zarazne bolesti koju izaziva poliovirus.Od poliomijelitisa je do pre dvadesetak godina obolevalo na stotine hiljada ljudi, ali se broj zaraženih prošle godine sveo na svega hiljadu i po zahvaljujući globalnom programu vakcinacije dece.

Mada se mnogi zaraženi potpuno oporave, kod nekih bolest zahvati kičmenu moždinu ili mozak izazivajući delimičnu ili potpunu paralizu. Procenjuje se da s posledicama ove bolesti, koja više onesposobljuje nego što ubija, danas živi oko deset miliona ljudi.

Bolest je trenutno endemična u svega četiri zemlje: Avganistanu, Pakistanu, Indiji i Nigeriji.

Govoreći u Davosu, Gejts je reako da bolest sve dok postoji u te četiri zemlje može da pobegne izvan njihovih granica i stvori nova legla zaraze. „Početkom godine prijavljen je jedan slučaj u Tadžikistanu, a u drugoj polovini prošle godine zabeležen je i jedan u Kongu. Zato moramo da pojačamo kampanju u narednih par godina.“

Svetska zdravstvena organizacija se nada da će poliomijelitis u tim zemljama iskoreniti ove godine, pre svog poslednjeg juriša na nju u 2012. Međutim, opasnost još uvek postoji. Prošle godine bolest se ponovo pojavila u Angoli gde je smatrana istrebljenom, zbog čega je Unicef nedavno ponovo započeo kampanju vakcinisanja dece.

Gejtsu se na bini u Davosu pridružio i britanski premijer Dejvid Kameron, koji je obećao da će njegova zemlja u naredne dve godine u ove svrhe pokloniti po četrdeset miliona funti godišnje.

Gejts se pored novčanog priloga iz svoje fondacije priključio i novoj kampanji organizacije Rotari internešenel (Rotary International) čiji su članovi do sada prikupili preko milijardu dolara za borbu protiv dečje paralize. Njegov novac je deo ranije obećane donacije u vrednosti od deset milijardi dolara u periodu od deset godina iz sredstava Fondacije Bila i Melinde Gejts namenjih programima vakcijacije.

I pored toga što će njegova donacija i rad Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija doprineti mnogo borbi protiv zaraznih bolesti, Gejts upozorava da i to neće biti dovoljno ukoliko se u celu akciju ne uključi još više ljudi. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.