Cisco u eri računarstva u oblaku

KANCELARIJA CISCO SYSTEMSA U Beogradu organizovala je Telepresence konferenciju na kojoj su učestvovali brojni novinari iz jugoistočne Evrope. Povod je bila evropska poseta Lua Takera, potpredsednika kompanije zaduženog za razvoj računarstva u oblaku, koja je iskorišćena da se organizuje jedinstvena prezentacija na temu tendencija u razvoju računarstva u oblaku i udela kompanije Cisco u stvaranju računarske istorije.

Već na samom početku prezentacije Taker je izneo par interesantih podataka koji su na najbolji način objasnili potrebu daljeg razvoja računarstva u oblaku. Razloga za razvoj nove, globalne računarske platforme ima više. S jedne strane tu su ekonomske i tehnološke zakonitosti, kao što je Murov zakon koji će uskoro prestati da važi i ogromni centri za obradu podataka koji zahtevaju da se automatizacijom i virtuelizacijom smanje troškovi eksploatacije. Potrebe korisnika, sa pojavom pametnih telefona, tabličnih računara i čitača elektronskih knjiga, za neometanim pristupom informacijama i mrežnim aplikacijama sve su veće.

Istraživanja koje je sproveo Cisco govore da čak 60% zaposlenih smatra da ne mora da bude u kancelariji da bi bili produktivni, dok dve trećine smatraju da im je neophodan nesmetan pristup poslovnim i privatnim podacima u svakom trenutku. Zanimljiv je i rast broja uređaja sa mogućnošću pristupa mreži koji će se prema procenama sa današnjih 50 milijardi, što je 7 uređaja po čoveku, uvećati na 500 milijardi 2020. godine, što je praktično skoro 70 uređaja po stanovniku. Ovaj rast broja uređaja će usloviti i rast saobraćaja na internetu. Prošle godine ukupan mesečni saobraćaj na internetu iznosio je 180 eksabajta (1 EB = 1.000.000 TB), dok će 2013. godine prema procenama iznositi 486 EB od čega će 91% činiti prenos video zapisa.

Taker je istakao da čak 78% kompanija razmatra mogućnost prelaska na računarstvo u oblaku, a u tome ih sprečavaju jedino zabrinutost oko bezbednosti poslovnih podataka. Uskoro će i taj razlog, koji usporava uvđenje računarstva u oblaku u poslovni sektor, biti neosnovan. Taker je i naveo par primera mladih kompanija koje su svoje celokupno poslovanje zasnovali na računarstvo u oblaku, a tek kada se pokazalo da je njihov poslovni model uspešan i da donosi zaradu, pa su počeli da grade sopstvene centre za obradu podataka.

Računarstvo u oblaku direktno zavisi od razvoja i rasprostranjenosti širokopojasnih mreža i pristupa internetu, kao i od njihove pouzdanosti. Taj razvoj je, naravno, prioritet. Upravo u tom domenu Cisco želi da ponudi najbolja rešenja.

Taker smatra da će računarstvo u oblaku naslediti današnje masivne centre za obradu podataka, što će kao posledicu imati bolje iskorišćene raspoložive hardverske resurse i smanjenje predviđene potrošnje. Centri za obradu podataka odavno se ne upoređuju na osnovu fizičkih procesora koji ih čine, odnosno snage koju mogu da isporuče, već po megavatima struje koju troše.

Hardverska infrastruktura u osnovi računarstva u oblaku će se prema Takeru sastojati iz kapsula (pod) sačinjenih od određenog broja servera i mrežnih skladišta podataka. Jednostavnim priključenjem novih kapsula postojećim i alociranjem raspoloživih resursa proširuju se i mogućnosti oblaka.

Cisco će u saradnji s kompanijama kao što su EMC², BMC Software, NetApp i VM Ware, formirati strategiju za razvoj i primenu računarstva u oblaku. Svoje mesto u toj priči će naći i njegovi postojeći nagrađivani proizvodi za IP telefoniju i Telepresence. Jedno je sigurno, Lu Taker je ubeđen da budućnost informatike i telekomunikacija leži upravo u računarstvu u oblaku. (I.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.