Dell predstavio Ubuntu Linux servere za „oblak“

KOMPANIJA DELL PREDSTAVILA JE krajem prošle nedelje dva modela servera za tržište SAD koji su prilagođeni za pruženje usluga iz računarskog oblaka u Ubuntu okruženju.

Dell je svoje servere C2100 i C6100, iz serije PowerEdge, opremio tehnologijom Ubuntu Enterprise Cloud (UEC) kompanije Canonical, koja zapravo predstavlja primenjen softver Eucalyptus za upravljanje privatnim računarskim oblacima zasnovanim na operativnom sistemu Ubuntu Server Edition.

Dell je ove servere namenio organizacijama koje razvijaju aplikacije što se pokreću preko Amazonovih veb usluga (Amazon Web Services, AWS). Te organizacije bi mogle da iskoriste servere za lokalno testiranje aplikacije pre njihovog slanja ka Amazonovoj komercijalnoj usluzi, budući da su serveri podešeni za jednostavno testiranje i razvoj. Eucalyptus takođe duplira interfejse za razvoj aplikacija (API) usluge AWS.

Partnerstvo s kompanijom Canonical, koja je započela projekat Ubuntu, omogućilo je Dellu da isporuči proizvod tipa „infrastruktura kao usluga“ u integrisanom paketu, zasnovanom na otvorenim standardima.

U preporučenoj konfiguraciji, server C2100 se ponaša kao čvor računarskog oblaka, dok se model C6100 ponaša kao server u tom oblaku ili i kao server i kao čvor.

Ovo je prvi put da je Dell u svojim serverima ponudio operativni sistem Ubuntu zasnovan na Linuxu, iako ga je kompanija do sada isporučivala sa nekim modelima svojih internet, prenosivih i stonih računara.

Osim servera, kompanija Canonical nudi podršku i za razna poslovna rešenja, čija je tarifa najmanje 1.175 USD godišnje po serveru. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.