Doba totalne (tele)komunikacije

Kakva je situacija u telekomunikacionom sektoru u jugoistočnoj Evropi? Koji izazovi stoje pred predlagačima politika, regulatorima i industrijom? Da li Digitalna agenda za Evropu da bude smernica za određivanje nacionalnih ciljeva Hrvatske i zemalja u regionu? Kako će konvergencija, medija i IT-a uticati na razvoj tržišta?

Odgovore na ova i brojna druga pitanja daće vodeći stručnjaci telekomunikacionog sektora iz Hrvatske, regiona i EU na 7. SEE Telekom Areni – konferenciji o elektronskim komunikacijama.

Kraj januara 2011. u Hrvatskoj je obeležio i kraj primene papirnih recepata. Do tog roka su, naime, svi lekari porodične medicine morali početi propisivati isključivo e-recepte. Prema prvim podacima, većih problema u primeni novog sistema, za sada nije bilo. Ali, iako sistem funkcioniše, ipak ne radi besprekorno, a kao najveći problem izdvojene su lokalne internet veze koje su često u prekidu.

Unapređenje uvođenja i korišćenja takvih modernih on line usluga, je jedna od dužnosti članica EU prema Digitalnoj agendi za Evropu, koju je Evropska komisija, u okviru svoje strategije Evropa 2020., predstavila u maju prošle godine. Osim toga, obveza članica je i da izrade operativne strategije brzog interneta i osigurati javno finansiranje za njegovo uvođenje.

Među glavnim ciljevima Agende su stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta, osiguranje pružanja znatno bržeg pristupa internetu, poboljšanje interoperativnosti informacionih i komunikacionih proizvoda i usluga, podsticanje ulaganja u istraživanje i razvoj, kao i primena informacionih i komunikacionih tehnologija u rešavanju ključnih izazova društva. O karakteristikama i smernicama Digitalne agende za Evropu i preduslovima da se ona iskoristi u određivanju i ostvarivanju nacionalnih ciljeva Hrvatske i ostalih zemalja regiona, na konferenciji će govoriti vodeći ljudi telekom industrije iz javnog i privatnog sektora.

A o tome koliko telekomunikacioni sektor podržava razvoj i konkurentnost privrede neke zemlje, na konferenciji će raspravljati predstavnici Hrvatskog Telekoma, Telekoma Austrije, Telekoma Srbije, i Nokia Siemens Networks-a. Biće reči i o konsolidaciji telekom sektora u regionu s osvrtom na buduće investicije i nove akvizicije na regionalnom tržištu. Najvruća tema biće prodaja 51 posto deonica Telekoma Srbije, za koje su interes iskazale vodeće svetske telekom kompanije, a bez odjeka zasigurno neće ostati ni najave Vipnetovog preuzimanja Metroneta i moguće spajanje Tele2 i Optima telekoma u Hrvatskoj.

Na konferenciji će se takođe govoriti i o novim mrežnim tehnologijama, kao preduslovi za razvoj kompleksnih usluga koje zahtevaju sve veći protok podataka, i o konvergenciji telekoma, medija i IT-a i njenom uticaju na razvoj tržišta i društva.

I ove godine učesnike konferencije očekuje pregled novosti sa Mobile World Congress-a u Barceloni.

Detaljne informacije o programu Konferencije nalaze se na www.infoarena.hr.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.