Google optužio Microsoft za kopiranje rezultata pretrage

Iako teško da mu Microsoft može konkurisati svojom web pretragom Bing, u Google-u nisu zadovoljni time što konkurentski servis 'krade' rezultate pretraživanja, a što su u pripadajućem zapisu na blogu i dokazali.

Stvar na tržištu pretraživača internet sadržaja je prilično jednostavna – Google drži većinu udela, otprilike 70 posto, dok konkurenti dele ostatak. Na Microsoft-ov Bing otpada otprilike 10 posto udela, ali ako je verovati Google-u, Microsoft se služi krađom rezultata.

Da bi to dokazali, u Google-u su napravili eksperiment. Uz određeni traženi pojam namestili su rezultate pretraživanja koji nemaju apsolutno nikakve veze s njim. Nakon nekoliko dana upisivanje istog pojma u Microsoft-ov Bing donelo je prikaz istog rezultata, iako nema nikakve stvarne veze među traženim pojmom i rezultatom, osim Google-ove nameštaljke.

U Google-u su ponovili stvar nekoliko puta da bi bili sigurniji, a poslužili su se izmišljenim pojmovima. Za upit 'hiybbprqag' kao rezultat su prikazali raspored pozorišne dvorane, za upit 'delhipublicschool40 chdjob' namestili su da se prikazuje kreditno udruženje, za upit 'juegosdeben1ogrande' u rezultatu su prikazali stranicu koja prodaje nakit hip hoperima i tako dalje. Ukupno su ponovili taj eksperiment 100 puta.

Samo nekoliko dana nakon takvog nameštanja rezultata i Microsoft-ov Bing je počeo da prikazuje iste besmislene rezultate, a što je Google dovelo do jednostavnog zaključka da Bing koristi Google prilikom prikaza svojih rezultata.

Zaključak na službenom Google-ovom blogu glasi: 'Bing izgleda kao nedovršena, bezvezna verzija Google-ovih rezultata, jeftina kopija.'

Microsoft je odbacio optužbe da kopira sadržaje svog konkurenta i ocenio da je Google priredio špijunsku predstavu.

"Mi ne kopiramo Google-ove rezultate pretraživanja interneta. Koristimo višestruke signale i pristupe u rangiranju rezultata pretrage", izjavio je Heri Šum, potpredsendik Bing-a.

Zvaničnici Google-a tvrde da je reč o prevari, pošto Microsoft uz pomoć programa Internet Explorer ili alata na Bing-u sakuplja podatke o onome za čime korisnici tragaju putem Google-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.