HP utrčao na teren tabličnih računara

HJULET-PAKARD (HEWLETT-PACKARD) je u sredu najzad ušao na usijano tržište tabličnih računara s modelom nazvanim Tačped (TouchPad), a pokazao je i dva nova pametna telefona – pri čemu sva tri uređaja koriste operativni sistem Veboes (webOS) koji je pribavio prošle godine kad je kupio kompaniju Palm.

HP možda kasni za nekim konkurentima u objavljivanju tabličnog računara, ali je Tod Bredli, izvršni potpredsednik grupe za personalne sisteme, na početku predstavljanja ocenio da to i nije tako strašno, jer je to tržište još u povoju. „Tržište za povezane uređaje je prema konzervativnim procenama teško oko 160 milijardi dolara, a trenutno smo u ranim fazama njegovog rasta.“

HP se nada da je ono što će njegovu tablu izdvojiti od drugih njen operativni sistem i njena čvrsta integrisanost s drugim proizvodima koji ga koriste, uključujući telefone, štampače i eventualno personalne računare. Sam Tačped je predstavio potpredsednik Džon Rubinstajn (koji je u HP došao sa mesta izvršnog direktora Palma) rekavši da će to biti prvi u čitavoj seriji tabličnih računara.

Prikazani model fizički podseća na Eplov Ajped (Apple iPad). Ima ekran od 24,6 cm (9,7 inča) rezolucije 1024x768, težak je 725 grama, a debeo 13 milimetara. S prednje strane je veb kamera od 1,3 megapiksela koja omogućava video pozive. Ima fleš memoriju od 16 GB ili 32 GB i koristi dvojezgarni Kvalkomov (Qualcomm) procesor Snapdragon koji radi na 1,2 GHz. Puni se bežično preko posebnog postolja. Wi-Fi verzija biće na raspolaganju ovog leta u SAD i na probranim tržištima širom sveta, a verzije za 3G i 4G mreže pojaviće se kasnije. Na raspolaganju je i kompaktna bežična tastatura.



Aplikacije na Tačpedu grupisane su logički kao špilovi karata; kad se završi korišćenje aplikacije dovoljno je da se skloni sa ekrana umesto da se ugasi.

Sledeća generacija tehnologije Tačstoun (Touchstone) omogućava da HP-ovi uređaji bolje rade zajedno, na primer da dele sadržaj. Kad se Tačped dodirne odgovarajućim kompatibilnim telefonom sa sistemom Veboes, automatski pokreće veb čitač na telefonu i ovaj pokazuje istu stranu koja je prikazana ekranu računara. Čak i ubedljivija je bila demonstracija integrisanog štampanja koje će raditi s većinom HP-ovih bežičnih štamapača.

Za sinhronizovanje Veboes uređaja koristi se softver Synergy, tako da Veboes telefoni i tabla mogu da dele i adresare, e-poštu i slično. Za razliku od Eplovog Ajpeda, Tačped podržava Adobijev Fleš (Adobe Flash).

HP je posebno naglasio atribute društvenog umrežavanja svog uređaja. Njegova foto aplikacija, na primer, prikazuje slike s Fejsbuka zajedno s komentarima, a adresar će sadržati kontakte s raznih društvenih mreža. Da bi osigurala sadržaje za svoju tablu kompanija je sarađivala s nekoliko davalaca sadržaja. Filmovi Kung fu Panda i Šrek kompanije Drimvorks (Dreamworks) biće raspoloživi odmah, kao i veb verzije časopisa kakav je, na primer, Sports Illustrated. Korisnici će moći da pristupaju i svojim Kindl (Kindle) bibliotekama, a sam Tačped raspolaže i aplikacijom za čitanje elektronskih knjiga.

Kompanija će nastojati da privuče programere da razvijaju aplikacije za njen uređaj. „Cilj nam je da stvorimo najbrojniju grupu povezanih korisnika na svetu“, izjavio je Rubinstajn. „To znači da će imati veliku metu za pisanje. Naša centralna ideja je sinergija, jer kad udružimo više različitih stvari, bilo da su to različite aplikacije, različit softver, različiti uređaji pa čak i različite kompanije, i učinimo da sve rade sinhrono, postići ćemo jak rezultat koji će biti znatno veći od zbira pojedinih delova.“

Prikazani telefoni nazvani su Vir (Veer) i Pri3 (Pre3).

Malecki Vir, koji ima kliznu qwerty tastaturu, kad je sklopljen nije veći od kreditne kartice. Njegov ekran osetljiv na dodir ima dijagonalu od 6,6 cm (2,6 inča) i rezoluciju 320x400. Podržava Wi-Fi, Bluetooth, Flash i GPS, a ima i USB i audio priključak, kao i kameru od 5 megapiksela. Sa svojih 8 GB izjednačio se sa modelom Pre2, a može da služi kao Wi-Fi čvorište za pet uređaja. Pojaviće se u rano proleće.

Pri3 takođe ima tastaturu na izvlačenje, ali je veći. Ima ekran od 9,1 cm (3,6 inča) rezolucije 480x800 i kameru od 5 megapikslea koja snima video visoke definicije (HD) sa stabilizacijom, kao i prednju kameru za video pozive. Radi u HSPDA+ ili EVDO mrežama i koristi Kvalkomov čip na 1,4 GHz. U prodaji će se pojaviti na leto. Oba telefona su kompatibilna s dokom za bežišno punjenje Tačstoun. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.