Intel uskoro počinje da prodaje Xeon sa deset jezgara

KOMPANIJA INTEL SAOPŠILA JE PROŠLE nedelje da će se novi 10-jezgarni procesori Xeon, poznati pod radnim imenom Westmere-EX, pojaviti na tržištu u prvoj polovini ove godine.

Ovaj procesor će naslediti najbrži Intelov serverski procesor Nehalem-EX sa najviše 8 jezgara, koji je predstavljen prošle godine. Detalji o brzini novog Xeona nisu objavljeni, ali zahvaljujući većem broju jezgara i poboljšanom odzivu, Westmere-EX će nesumnjivo biti brži od procesora Nehalem-EX.

Procesori Westmere-EX namenjeni su centrima za obradu podataka gde će se ugrađivati u servere visokih performansi koji pokreću zahtevne aplikacije poput baza podataka. Serveri će imati do osam ležišta, a svako fizičko jezgro biće u stanju da obrađuje dva skupa programskih instrukcija, što znači da jedan server u svakom trenutku može obrađivati 160 skupova podataka.

Procesori Westmere-EX koristiće isto ležište kao i postojeći procesori Nehalem-EX, što bi korisnicima trebalo da pojednostavi nadogradnju servera. Sistemi sa dva ležišta i procesorima Westmere-EX podržavaće do dva terabajta memorije.

Intel se na polju serverskih procesora takmiči sa kompanijom Advanced Micro Devices (AMD), koja će u trećem tromesečju ove godine početi da isporučuje 16-jezgarne procesore Opteron, poznate pod radnim imenom Interlagos a zasnovane na novoj procesorskoj arhitekturi Bulldozer.

Novi 10-jezgarni Xeon će se izrađivati 32-nanometarskim proizvodnim procesom, za razliku od procesora Nehalem-EX za koji se koristi 45-nanometarski proces. Novi Xeon je zasnovan na novoj procesorskoj arhitekturi Westmere, koja predstavlja značajan korak napred u odnosu na staru mikroarhitekturu Nehalem.

Prvi procesori Westmere, namenjeni prenosivim i stonim računarima, isporučeni su početkom prošle godine, dok su se serverski procesori zasnovani na ovoj arhitekturi pojavili ubrzo nakon toga. Intel je nedavno predstavio i nove procesore za stone računare zasnovane na mikroarhitekturi Sandy Bridge. Serverski procesori zasnovani na ovoj arhitekturi još uvek nisu dostupni.

Procesorska arhitektura Westmere donosi neke nove bezbednosne opcije, kao što su nove instrukcije za napredni standard šifrovanja (Advanced Encryption Standard - New Instructions, AES-NI) radi bržeg šifrovanja i dešifrovanja podataka. Ova opcija može doprineti bezbednosti podataka u virtuelizovanim okruženjima.

Intel je prvi put obelodanio detalje o karakteristikama procesora Westmere-EX na prošlogodišnjoj konferenciji Hot Chips, koja je održana u Stanfordu u Kaliforniji. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.