Internet do petka, 4. februara ove godine, ostaje bez IP adresa

Internet će do petka, 4. februara 2011., ostati bez numeričkih IP (Internet ili mrežni protokol) adresa. Međutim, nema mesta za paniku - Internet se neće zaustaviti. Trenutni sistem IPv4 dobiće naslednika IPv6 (Internet protokol verzija 6). Svaka 'jedinica' spojena na mrežu dobija svoj broj, ali kako je sve veći broj mobilnih uređaja sposobnih da se priključe se na Internet, zalihe brojeva su sve manje. Sistem, koji je uspostavljen još tokom 1980-ih, imao je maksimum od 4.1 milijardu adresa i tada se predviđalo da se ta granica nikada neće doseći.

S obzirom da je IP adresa u verziji IPv4 propisane dužine od 32 bita, lako je izračunati da je maksimalni broj različitih adresa 232, ili približno 4,3·109 odnosno 4,3 milijarde adresa. Kako IPv6 koristi 128-bitnu IP adresu, jednostavna računica pokazuje da je moguće imati ukupno 3,4·1038 različitih adresa. Taj broj je teško uopšte zamisliti, dovoljno je ovde reći da je gotovo nemoguće zamisliti realnu situaciju u kojoj taj broj različitih adresa ne bi bio dovoljan za danas zamislive primene.

Prvi tvorci sistema interneta verovali su da će se mreža koristiti isključivo za akademske potrebe. IP adresa funkcioniše kao telefonski broj kako bi osigurala 'surferima' nesmetan dolazak do željenih stranica, e-mailova i ostalih odredišta na internetu. Merodavna služba koja dodjeljuje IP adrese poslednje preostale dodeliće danas. John Curran, izvršni čelnik Američkog registra za internet brojeve, jedne od pet regionalnih grupa koje dodeljuju spomenute adrese, rekao je da će sve biti u redu ako svi svoj posao obave kako treba, piše Daily Mail. Drugim rečima, Internet neće upasti u probleme. Te grupe pokrivaju SAD, Kanadu i Karibe.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.