Mikrosoftovi dokumenti u Guglovom oblaku

I PORED ZNAČAJNIH NAPORA DA SVOJ skup tipičnih kancelarijskih aplikacija Google Docs učini dostojnim rivalom sistemu Microsoft Office, Gugl svejedno ne uspeva da dostigne isti nivo. Njegove aplikacije zasnovane na vebu nesumnjivo su zgodne za korišćenje, ali im nedostaju mogućnosti, jednostavnost korišćenja i stabilnost Mikrosoftovih, zbog čega nisu ni blizu toga da ih zamene.

Međutim, Gugl je sad otišao korak dalje – svojim aplikacijama je dodelio ulogu koja se ne svodi samo na to da budu mrežni komplement Mikrosoftovom sistemu, već da se takoreći usele u njegovo dvorište.

Gugl je, naime, ponudio novu alatku koja sinhronizuje Microsoft Office i Google Docs i stvara gotovo neprimetan prelaz iz jednog sistema u drugi. Alatka je nazvana Cloud Connect – povezivanja preko oblaka – i zapravo je dodatni modul koji sa kao paleta instalira u Word, Excel ili PowerPoint, i omogućava korisnicima da „dele i istovremeno uređuju“ dokumente. Njenim korišćenjem sve datoteke i njihove revizije sinhronizuju se sa Guglovim oblakom i dobijaju odatle stalnu podršku.



Umesto da izmišlja točak, Gugl nastoji da se integriše u Mikrosoftovo okruženje oslanjajući se na ono što najbolje poznaje: računarstvo u oblaku i saradnju u realnom vremenu. Reklamirajući svoj dodatni modul Gugl poručuje da ćemo dobiti sve koristi oblaka, a nećemo morati da učimo ništa novo, niti da ažuriramo postojeći softver.

Postoje i drugi slični dodaci, ali nijedan ne predstavlja toliku pretnju Mikrosoftu kao ovaj Guglov. Ukoliko bi postao popularan, Guglov znak i njegova paleta nalazili bi se na vidnom mestu u jednom od najunosnijih Mikrosoftovih programeskih paketa.

Sličnu strategiju viđali smo i ranije, kad je Gugl ugradio svoju paletu za pretraživanje u Internet Eksplorer i kad je dodao svoj Desktop u Vindous. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.