Nokija izabrala Mikrosoftov sistem za svoje telefone

POSLE VIŠEDNEVNIH NAGAĐAJA O TOME šta će učiniti da bi se nadmetala s Eplom (Apple) i Guglom (Google), finska Nokija (Nokia) je u petak objavila da se odlučila za Mikrosoftov Vindous Fon 7 (Microsoft Windous Phone 7) kao primarni operativni sistem za svoje pametne mobilne telefone.

Nokija i Mikrosoft će postati i partneri u mobilnom oglašavanju (Nokija će koristiti Mikrosoftov adCenter na svojim mobilnim uređajima) i mapiranju (njen Maps će postati deo Mikrosoftovog pretraživača Bing). Pored toga, Nokijina mrežna prodavnica Ovi za aplikacije i sadržaj, integrisaće se u Mikrosoftov Marketplace.

Pre današnje objave Nokijin izvršni direktor Stiven Ilop je rekao da je Nokiji bilo potrebno da odluči „da li će izgraditi nov ekosistem, katalizovati postojeći ili će se pridružiti nekom tuđem“, kako bi unela promene u svoje poslovanje. Na kraju se odlučila za partnerstvo s Mikrosoftom i pridružila se njegovom ekosistemu za mobilne telefone.

Nokija je razgovarala i s Guglom o tome da koristi njegov operativni sistem Android, ali je na kraju odustala od toga, dok kompaniju RIM nije čak ni uzimala u obzir, jer je po Ilopovom mišljenju ovo „trka za samo tri konja“.

Nokija će novom partnerstvu doprineti svojim hardverskim dizajnom i jezičkom podrškom i pomoći će da Vindous Fon ostvari veću cenovnu raznovrsnost i dopre do većih tržišnih segmenata i geografske pokrivenosti, objavile su dve kompaniije u otvorenom pismu koje su potpisali Ilop i Mikrosoftov izvršni direktor Stiv Bolmer.



Nokija još uvek neće napuštati svoje postojeće platforme Simbijan (Symbian) i Migou (MeeGo). Kompanija planira da kasnije ove godine objavi nov proizvod koji će koristiti Migou, ali je Alberto Tores, njen čelnik zadužen za tu platformu, u četvrtak otišao s tog mesta. S druge strane, u objavljenom pismu se navodi da „Nokija očekuje da će u narednim godinama prodati još 150 miliona uređaja sa Simbijanom“ i da je u četvrtom tromesečju prodala 28,3 miliona. Po mišljenju analitičara, Simbijan joj je potreban kako bi premostila period prelaska na Mikrosoftov sistem.

Pre svega par meseci, na decembarskoj prezentaciji održanoj u Pekingu na međunarodnoj konferenciji za mobilni internet, Nokija je objavila kako planira da u narednih 12 do 15 meseci objavi četiri nadogradnje za Simbijan, s ciljem da mu doda nov korisnički interfejs i fleksibilniji polazni ekran.

Sa svojom novom strategijom Nokija se nada da će zaustaviti spiralu strmoglavog padanja započetu 2007. kad se pojavila prva verzija Eplovog Ajfona (iPhone), a Gugl najavio Android. U to vreme, prema Gartnerovim podacima, Nokijin udeo na tržištu pametnih telefona iznosio je cele godine skoro 50%, dok je Epl držao samo 2,7%, a prvi Android telefon nije se još ni pojavio. Međutim, do četvrtog tromesečja 2010. Nokijin udeo je opao na 30,8%, Android se uključio a Epl povećao svoj udeo na 16%.

Analitičari ocenjuju da je promena objavljena u petak priznanje da su njene sopstvene platforme zakazale i da prelaskom na Vindous Fon 7 kompanija više neće sama kontrolisati svoju sudbinu. S druge strane, s tim sistemom moći će da se nadmeće s Eplovim Ajfonom i Androidima kad već sama nije uspela da stvori nešto slično.

Najveće pitanje je na koji način će napraviti razliku u odnosu na druge pametne telefone s Mikrosoftovim sistemom. Jedna mogućnost su servisi koje će ponuditi za svoje telefone, u čemu joj partnerstvo s Mikrosoftom omogućava da ode dalje nego što je iko i pomišljao. Međutim, ni Vindous Fon 7 nije sasvim sigurno rešenje, jer je, prema Gartnerovim podacima, zajedno s prethodnim Mikrosoftovim sistemom Vindous Mobajl (Windows Mobile), uspeo da osvoji svega 3,4% tržišta pametnih telefona u četvrtom tromesečju.

Razlog za to treba tražiti u činjenici što ga nijedan proizvođač telefona za sada nije izabrao kao svoj prioritet. Samsung, LG i HTC su još uvek više fokusirani na Android. Ovo bi moglo da se promeni kad ga Nokija uključi u svoje prodajne kanale i proizvodne kapacitete. Tome će doprineti i sam Mikrosoft koji je izgleda spreman da iskoristi svu svoju moć kako bi svoj sistem ugurao u gornji segment tržišta pametnih telefona. Kompanija već radi s Nokijom na njenom prvom telefonu s Vindousom i trenutno pregovaraju s proizvođačima čipova, ali nije objavljeno kad bi se taj telefon mogao pojaviti.

Nokija je u petak objavila i da će prvog aprila preći na novu organizacionu strukturu. Jedinica Pametni uređaji (Smart Devices) proizvodiće pametne telefone gornje klase koji koriste Vindous Fon 7, a staraće se i o aktivnostima vezanim za Simbijan i Migou, a jedinica Mobilni telefoni (Mobile Phones) proizvodiće obične mobilne telefone za masovno tržište. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Ovo pre lići na spas za Microsoft !!!


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.