Nokija verovatno otpušta nekoliko rukovodilaca

SUDEĆI PREMA NAVODIMA OBJAVLJENIM u nemačkoj štampi, izgleda da će najveći proizvođač telefona na svetu, finska Nokija, u okviru predstojećeg reorganizovanja oterati nekoliko članova izvršnog odbora.

Pošto su konkurentske kompanije počele da preuzimaju njen udeo na tržištu, očekuje se da će izvršni direktor Stiven Ilop (koji je na to mesto došao iz Mikrosofta u septembru 2010), u petak 11. februara u Londonu, objaviti novu strategiju kompanije, koja bi mogla sadržati i organizacione promene. To će se desiti svega nekoliko dana pre otvaranja kongresa Mobilni svet (Mobile World Congress) u Barseloni, na kome se inače saopštavaju glavne najave industrije mobilnih uređaja.

Pošto je Ilop naredio kadrovskom odeljenju da krene u potragu za ljudima koji se dobro razumeju u softver, očekuje se da će rukovodeći tim pretrpeti značajne promene. Citirajući izvore iz Nokije, nemački nedeljnik Virtšaftvohe (Wirtschaftswoche) izvestio je u subotu da bi Meri T. Makdauel, izvršna direktorka jedinice za mobilne telefone, i Niklas Savander, rukovodilac za tržišta, mogli napustiti kompaniju. Isto bi mogli očekivati i direktor razvoja Kai Oistamo i rukovodilac odgovoran za usluge i mobilna rešenja, Tero Ojanpera.

Za sada je kompaniju napustio samo jedan dosadašnji rukovodilac, čelnik za mobilna rešenja, Ansi Vanjoki, verovatno zato što su ga zaobišli kad je Ilop prošle godine došao na mesto izvršnog direktora kompanije, koje je dotada držao Oli-Peka Kalasvuo.

Mnogi su ovu vest o mogućim promenama u rukovodstvu kopanije pozdravili s odobravanjem, jer smatraju da Nokija zaista treba svežu krv koja će joj pomoći da se vrati na stare pozicije. Još uvek proizvodi kvalitetne telefone, ali je usporava njen pomalo ostareli operativni sistem Simbijan (Symbian) koji koriste njeni najistajknutiji uređaji, uključujući N8. O njenom novom operativnom sitemu Migou (MeeGo) priča se već neko vreme, ali još uvek nije jasno kad će se pojaviti.

Nokija se inače našla u senci konkurentskih kompanija kao što su Epl (Apple) i Gugl (Google) i trenutno beleži pad prodaje u domenu tradicionalnih mobilnih telefona, jer se kineski proizvođači upinju da iskoriste prednosti rastućeg tržišta pametnih telefona.

U međuvremenu sve su izraženija i nagađanja da bi Nokija mogla sklopiti ugovor s Mikrosoftom da na svojim telefonima koristi njegov sistem Vindous Fon 7 (Windows Phone 7). Ocenjuje se da bi takav potez bio veoma značajan, ali i neophodan za kompaniju, jer Nokiji na njenim uređajima zaista treba moderan operativni sistem, a ne maglovita obećanja. Nedavno je u Silicijumskoj dolini otvorila novu kancelariju i tim povodom je tamošnji (nedavno zaposleni) tehnološki direktor, Rič Grin, izjavio da su na pomolu dobre stvari. Pričekajmo zato još neki dan, pa ćemo videti na šta je mislio. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.