NTT DoCoMo testira LTE mrežu brzine 1 Gb/s

KOMPANIJA NTT DOCOMO ĆE USKORO početi da testira nove tehnologije za komunikaciju i prenos podataka u mreži mobilne telefonije, koja teorijski obećava brzine i do nekoliko puta veće od brzina po standardu LTE (Long Term Evolution). Ova kompanija je tu novu tehnologiju nedavno predstavila zajedno s Verizonom, američkim operaterom mobilne telefonije.

Radi se o novoj tehnologiji, nazvanoj LTE Advanced, koja već sada na laboratorijskim testovima omogućava preuzimanje podataka brzinom od oko 1 Gb/s, kao i brzinu slanja od oko 200 Mb/s. Sledeći korak podrazumeva testiranje tehnologije u realnim uslovima.

NTT DoCoMo je nedavno dobio i odobrenje japanske vlade da instalira opremu i započne testiranja. To će mu omogućiti da mrežu za testiranje izgradi u blizini Tokija, u gradovima Jokosuka i Sagamihara koji se nalaze u prefekturi Kanagva. Kad se oprema postavi i prođe provere telekomunikacijskih regulatornih tela, NTT DoCoMo će dobiti punu licencu, nakon čega će moći da započne testiranje. Predstavnici kompanije se nadaju da će punu licencu dobiti u martu.

Testiranje nove mreže počeće samo nekoliko meseci nakon što je NTT DoCoMo predstavio svoju LTE mrežu. Ta mreža je puštena u rad u decembru prošle godine, a omogućava brzinu preuzimanja podataka do 37,5 Mb/s, odnosno odlaznu brzinu od 12,5 Mb/s. Mreža je trenutno dostupna u delovima Tokija i još dva velika grada. Kompanija planira da ove godine potroši 1,2 milijarde dolara kako bi udvostručila pokrivenost Japana signalom i omogućila da najmanje 20 procenata stanovništva dobije pristup LTE mreži.

Inicijalni testovi LTE mreže su bili razočaravajući, jer je mreža često prekidala rad, a u pogledu brzine nije bila ni blizu teorijskog maksimuma koje NTT DoCoMo reklamira. I pored toga kompanija je krajem januara privukla 5.000 novih korisnika ove mreže.

Tehnologija LTE Advanced se zasniva na LTE tehnologiji i omogućava kanalima da se povežu ne bi li zajedno povećali propusni opseg. Kompanija NTT DoCoMo je već predala Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji (International Telecommunication Union, ITU) na razmatranje preliminarne izveštaje o formatu nove tehnologije, kako bi ona eventualno bila usvojena kao standard za 4G mobilnu telefoniju (ITU propisuje da 4G sistemi treba da isporuče brzinu od 1 Gb/s i veću). (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.