Očekuje se rast cena memorijskih čipova

KOMPANIJA POWERCHIP SEMICONDUCTOR, najveći tajvanski proizvođač čipova za računarske memorije, predviđa da će se u drugom tromesečju ove godine povaćati tražnja za njenim komponentama zbog povećanja narudžbina proizvođača računara, što će skoro sigurno dovesti do povećanja cena DRAM memorija.

Predsednik ove kompanije, Fren Huang, smatra da će između aprila i juna potražnja za DRAM memorijom nadmašiti zalihe. „Na osnovu onoga što nam govore naši OEM klijenti, predviđamo rast u drugom tromesečju, ali situacija se vrlo brzo menja, tako da još uvek nemamo sigurne podatke“, kaže Huang.

Ako cena memorijskih čipova poraste, trend će pratiti i računari, tvrde analitičari. Cena DDR3 DRAM čipova od 1 GB je početkom januara pala veoma nisko, zbog toga što proizvođači imaju previše zaliha koje su nastale u sezoni novogodišnjih praznika.

Proizvođači računara obično potroše 10 procenata, ili 20 do 36 dolara od ukupne cene računara na DRAM memoriju. Niža cena ove memorije ponekad motiviše proizvođače računara da snize cene ili da ponude bolje performanse za istu cenu dodajući više memorije, čija količina je ključna za sveukupne performanse računara.

Sudeći prema podacima tajvanskog trgovinskog portala DRAMeXchange, cene memorija su u aprilu i maju prošle godine pale u proseku sa 2,80 USD na 0,84 USD po čipu, ali postoje dobri izgledi da će u drugom tromesečju porasti za 20 do 25 procenata „uglavnom zbog povećanja sveukupne potražnje“.

„Smatramo da su cene previše niske, jer su blizu tačke gde pokrivaju samo troškove i vrlo blizu najniže do sada zabeležene cene“, navodi se u izjavi predstavnika ovog portala za e-trgovinu. Sredinom 2010. godine potražnja za memorijskim čipovima porasla je toliko da je bilo bojazni da će doći do nestašice.

Kompanija Powerchip, sa godišnjim kapacitetom od 130,000 podloga za izradu čipova, deli svetsko tržište DRAM memorije sa još nekoliko velikih proizvođača, kao što su Elpida Memory, Micron Technology i Samsung Electronics. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.