Održana regionalna konferencija IT industrije – IT Arena 2011.

Na regionalnoj konferenciji IT industrije, koja se juče održala u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade, okupilo se više od 150 učesnika iz zemalja regiona i EU, među kojima su bili vodeći igrači IT industrije, predstavnici javnog sektora, investitori, analitičari, korisnici IT proizvoda i usluga i uticajni privrednici. Oni su raspravljali o sadašnjem stanju, problemima i perspektivama IT sektora u budućnosti.

Kriza nije zaobišla ni IT industriju koja se, nakon godina rasta, suočava sa padom poslovnih aktivnosti. "Recesija je podstakla dramatične promene i revoluciju u IT industriji. Ali, to je i prilika za Hrvatsku, a time i region, koji, ako dobro odigra, ima potencijal da postane davalac usluga IT infrastrukture za celu Evropu", istaknuo je na otvaranju IT Arene 2011, Gianluca Tramacere, direktor istraživanja u kompanije Gartner.

Primer kompanije svesne trendova je Asseco grupa, koja je iz Poljske svoje poslovanje proširila na celu Evropu, a trenutno je među prvih 10 kompanija koje se bave razvojem softvera u Evropi. Zapošljava oko 9.000 ljudi, pa i u krizi beleži rast poslovanja. U jugoistočnoj Evropi su lideri u domenu ključnih softverskih rešenja za bankarski sektor, a u Hrvatskoj su, kroz svoju diviziju Asseco SEE, koja posluje u 12 zemalja regiona, prisutni tri godine i zapošljavaju 150 IT stručnjaka.

U sklopu Leaders panela učesnici su raspravljali o perspektivama IT industrije u regionu, razvoju digitalnog društva u skladu sa preporukama Digitalne agende EU, načinima za ostvarenje rasta, perspektivama za izvoz, nadmetanju i saradnji među globalnim, regionalnim, lokalnim igračima i pojedincima u regionu.

Direktor Microsoft-a Hrvatska, Ivan Vidaković, istaknuo je da je saradnja pretpostavka razvoja IT sektora, i dodao da Microsoft do sada ima preko 1200 registrovanih partnera i podržava oko 180 startup projekata usmerenih na izvoz. Kao ključan problem IT sektora u Hrvatskoj i regionu istaknuo je nedostatak kritične mase i državnih podsticaja za ukrupnjavanje. "Danas IT kompaniju može da pokrene i vodi pojedinac, ali bez IT kompanija sa 400 do 500 zaposlenih, možda možemo biti donekle važni u regionu, ali ne i u Evropi i svetu", naglasio je. Prognozira i da će do svojevoljnog ukrupnjavanja kompanijai teško doći, i da će ulaskom u EU, koji ne samo širi tržište za domaće IT kompanije, već donosi i konkurenciju, u IT sektoru doći do povećanja akvizicija. Vidaković se dotaknuo i problema obrazovanja IT stručnjaka i njihovog nedostatka, i utvrdio da se u državi u kojoj je IT u osnovnim školama izborni predmet nema šta razgovarati o razvoju informacionih i telekomunikacionih tehnologija.

S time su se složili i ostali učesnici panela, a Mislav Balković, dekan Visoke škole za primenjeno računarstvo, utvrdio je da će Hrvatskoj u sledećih nekoliko godina nedostajati oko 2.500 IT stručnjaka visokog i srednjeg nivoa obrazovanja. Predsednik Hrvatskog udruženja izvoznika softvera, Goran Radić utvrdio je da zato treba popularizovati zanimanje IT stručnjaka. Naglasio je i da hrvatskim IT stručnjacima i onima koji rade u tom sektoru nedostaje prodajnih veština i veština vođenja projekata kako bi svoje proizvode i usluge uspešno ponudili tržištu. Ali, priliku i veliki potencijal vidi u tzv. digitalnoj generaciji koja je "odrasla" sa internetom.

U razvoju IT sektora nam ni EU, kojoj će do 2015. nedostajati oko 700.000 IT stručnjaka, a koja zbog fragmentiranosti IT sektora ne može da konkuriše SAD-u i azijskim zemljama, ne može da bude uzor, zaključili su učesnici, utvrdivši da su preporuke Digitalne agende EU, koja u sledećih nekoliko godina predviđa značajna ulaganja u IT infrastrukturu i razvoj e-uprave i e-poslovanja ipak dobar putokaz za razvoj IT sektora.

Panelisti su se osvrnuli i na uticaj IT sektora na razvoj društva i složili se da u Hrvatskoj, uprkos trudu pojedinaca, političke elite nisu svesne mogućnosti koje taj sektor može da pruži za rast konkurentnosti privrede, i da ne postoji dovoljno političke volje za ostvarenje strategije razvoja digitalnog društva i stvaranje prikladnog pravnog okvira, kao osnovnih pretpostavki e-poslovanja i razvoja IT sektora.

Na konferenciji se raspravljalo i o ulozi javnog sektora u razvoju IT-a, i o planiranim investicijama tog sektora u IT u Hrvatskoj i regionu. Ivan Matasić, član Uprave kompanije HŽ infrastruktura koja preko svog IT odeljenja – HŽ Informatika pruža IT usluge svim društvima HŽ holdinga, istaknuo je da je u HŽ-u u toku uvođenje SAP sistema, nabavljenog za 54 miliona kuna, dok se u održavanje i upravljanje mrežom pruga, koja je vrlo malo automatizirana, do 2020. iz evropskih fondova planira povući oko dve milijarde evra. Od toga bi oko 100 miliona evra bile investicije u bezbednosne signalne uređaje, telekomunikacije i IT sistem za podršku upravljanju saobraćajem. Dodao je i kako se ove godine očekuje raspisivanje konkursa za sistem upravljanja imovinom i resursima koji bi primarno služio održavanju infrastrukture vrednog 10 miliona evra.

O uticaju javnog sektora na razvoj IT-a govorio je i Damir Baralić, direktor Republičkog zavoda za informatiku i internet Republike Srbije, koji se osvrnuo na projekte e-uprave i iskustva koje sa njenim uvođenjem ima Srbija.

Konferencija se dotakla i investicija i finansiranja IT sektora, i modela "preživljavanja" i održivog rasta kompanija iz IT industrije u regionu. Naime, većina kompanija je prisutna na svom lokalnom tržištu, želja za širenjem je prisutna, ali se malo toga poduzima u tom cilju. O tome kako rasti – preuzimanjima, spajanjima, organskim rastom, prodajom strateškom partneru, partnerskom saradnjom – i regionalnim iskustvima govorili su predstavnici New Frontier (Austrija), RSG Capital (Slovenija), Intel Capital (Rumunija) i Asseco SEE (Srbija).

Na konferenciji je bilo reči i o outsourcingu kao jednom od trendova u IT-u, i o pozitivnim i negativnim iskustvima takvog načina poslovanja. Ciljevi outsourcinga, naglašeno je, više nisu samo smanjenje troškova i povećanje efikasnosti, već i inovacije i transformacija poslovnih procesa. Uz to, dok su se nekada outsourcale periferne aktivnosti, danas je prisutan trend outsourcinga temeljnih aktivnosti i to kroz virtuelnu integraciju sa partnerom.

Zaključci IT Arene 2011. su da se IT sektor u Hrvatskoj i regionu može razvijati jedino kroz ukrupnjavanje, bilo saradnjom, bilo akvizicijama. Poslovanje u oblaku postaje stvarnost, a svrha outsourcinga više nije samo ušteda već transformacija poslovanja. Za rast i razvoj IT-a neophodna je i podrška javnog sektora, i da političke elite prepoznaju mogućnosti koje pruža za podizanje konkurentnosti privrede i razvoj društva u celini. Jedna od pretpostavki razvoja je i obrazovni sistem koji će zadovoljiti potrebe IT sektora za različitim nivoima stručnosti. Preporuke Digitalne agende EU su dobar putokaz, a tržište EU privlačno, no regionalni IT sektor bi morao biti svestan činjenice da se približavanjem EU i regionalno tržište otvara velikim ribama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.